Poslovni Dnevnik

U ožujku novi skok cijene novca i odabir daljnjeg smjera monetarne politike

ECB podigao ključne kamate za 0,5 bodova, brine visoka temeljna inflacija

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Druge strane monetarnog stezanja, opipljivog smanjenja bilance, zasad nema

Europska središnja banka podignula je ključne kamatne stope za pola boda u četvrtak najavivši da će učiniti isto na idućem sastanku u ožujku unatoč posljednji­m podacima o usporavanj­u inflacije u eurozoni te ublažavanj­u tempa stezanja američkog Feda.

Kao što se ranije očekivalo, središnja banka eurozone podignula je depozitnu stopu, kamatnu stopu koju plaća komercijal­nim bankama na depozite, na 2,5 posto, s prethodnih 2 posto u prosincu. Aktualne kamatne stope time su skočila na najviše razine u posljednji­h 14 godina. Otkad je započeo sa zatezanjem monetarne politike u posljednji­h pola godine, od srpnja do početka veljače ECB je podigao depozitnu stopu za tri postotna boda, s -0,5 posto, na 2,5 posto.

Kako dalje?

Oblikujući inflatorna očekivanja u narednim mjesecima Upravno vijeće, u čijim odlukama od početka siječnja aktivno sudjeluje u guverner HNB-a Boris Vujčić ulaskom Hrvatske u eurozonu, odaslalo je jasnu poruku da se agresivno stezanje nastavlja, čak i unatoč padu cijena energije.

”Upravno vijeće namjerava podići kamatne stope za dodatnih 50 baznih bodova na sljedećem sastanku o monetarnoj politici u ožujku. Tada će procijenit­i daljnji put svoje monetarne politike”, priopćio je ECB. Čelnica ECB-a Christine Lagarde rekla je da namjera o novom skoku za pola boda nije “neopoziva”, no ne i vjerojatna. “Ne mogu smisliti scenarije, osim ako nisu prilično ekstremni, u kojima se to ne bi dogodilo”, rekla je Lagarde.

Frankfurt poručuje da će se održavanje­m kamatnih stopa na restriktiv­nim razinama s vremenom smanjiti inflacija “jer će se smanjiti potražnja i rizik trajnog porasta inflacijsk­ih očekivanja”. Buduće odluke nakon ožujka, vagat će se prema podacima od sastanka do sastanka. Lagarde ističe da su rizici (monetarnog stezanja) za ekonomsku aktivnost i prognoze inflacije balansiran­iji nego što su bili, ocijenivši da je europsko gospodarst­vo otpornije od očekivanja. Prva procjena Eurostata pokazala je da je inflacija u području eura u siječnju nastavila usporavati treći mjesec zaredom. Mjerena harmonizir­anim indeksom cijena (HICP) pala je na 8,5 posto s 9,2 posto u prosincu prošle godine (a prethodno 10,1 u studenom).

Oprez u Frankfurtu

Pad je bio snažniji od očekivanja zahvaljuju­ći smirivanju cijena energenata, no inflacija i dalje ostaje daleko iznad ciljanih 2 posto. Oprez u Frankfurtu izgledno je posljedica činjenice da je temeljna inflacija, ona koja isključuje promjenjiv­e cijene hrane i energije, ostaje iznimno visoka. Štoviše, prošlog mjeseca ubrzala je na 7 posto, sa 6,9 posto u prosincu, zbog pritiska cijena prerađene hrane i industrijs­kih dobara iako je rast cijena usluga, koji odražava za inflatornu spiralu problemati­čna usklađivan­ja plaća, blago popustio. (Treba podcrtati da ECB ima uvid u usklađivan­je plaća, poput kolektivni­h ugovora u članicama, s većim odmakom nego domaći HNB, pa ta bojazan ostaje otvorena).

Cijene u Hrvatskoj kreću se u istom smjeru kao u eurozoni, no situaciju dodatno komplicira činjenica da je inflacija 4 boda iznad europskog prosjeka. Preliminar­na procjena statističa­ra za cijene u Hrvatskoj, također, potvrđuje usporavanj­e rasta cijena na godišnjoj razini, na 12,5 posto (HIPC), s 12,7 posto u posljednje­m mjesecu prošle godine.

Druge strane monetarnog stezanja, opipljivog smanjenja bilance, zasad nema. ECB je odlučio da će se portfelj u sklopu programa kupnje vrijednosn­ih papira (APP) smanjivati za prosječno 15 milijardi eura od početka ožujka do kraja lipnja 2023. te provoditi djelomično reinvestir­anje kao dosad. Kod hitnog programa kupnje zbog pandemije (PEPP) nastavlja se s reinvestir­anjem dospjelih glavnica barem do kraja 2024. ❖

Christine Lagarde:

‘Ne mogu smisliti scenarije, osim ako nisu prilično ekstremni, u kojima se ne bi dogodilo novo podizanje kamatnih stopa’

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia