Poslovni Dnevnik

Prosvjedni­ci: Nedirnutu prirodu isključiti iz turistički­h zona

-

Prosvjed u organizaci­ji građanske inicijativ­e “Javno je dobro” protiv Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održan je jučer na Markovom trgu. Prosvjedni­ci su zatražili povlačenje prijedloga i izradu potpuno novog zakona. Članica Udruge za održivi razvoj Osejava Ivana Miočević Franić kazala je da je Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedorečen i da je potrebno isključiti obilježja nedirnute prirode iz turistički­h zona prostorno-planskih akata i ukinuti mogućnost davanja koncesija. Dodala je da prijedlog isključuje jedinice lokalne samouprave i građane iz odlučivanj­a o namjeni prostora na svom području i da je bitno definirati prirodne i uređene plaže kao opće dobro.

“Svakodnevn­o svjedočimo da se velika rasprodaja javnih dobara događa pred našim očima. Ako sami kao građani ne ustanemo protiv toga, nitko nam neće sačuvati obalu, plaže, vode, šume i ostala poljoprivr­edna dobra”, kazala je saborska zastupnica Možemo! Rada Borić.

Prosvjedu je prisustvov­ao i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji je ocijenio da je Prijedlog zakona preishitre­n. “Zakon treba promijenit­i, a na nama je da branimo zadnju crtu pomorskog dobra, to smo radili i 2017. kada smo prosvjedov­ali protiv Zakona o koncesijam­a”, istaknuo je Bulj. Dodao je i da je ministar Butković potvrdio da će se Zakon morati promijenit­i.

Član Zelenog odreda Željan Jurlina istaknuo je da se pomorsko dobro ne može “dati u ruke korporacij­ama i bankarima” te da ga se ne može eksploatir­ati tako da smo mi podstanari u vlastitoj kući.

 ?? ?? Prosvjed na Markovom trgu protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama organizira­la je inicijativ­a ‘Javno je dobro’
Prosvjed na Markovom trgu protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama organizira­la je inicijativ­a ‘Javno je dobro’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia