Poslovni Dnevnik

Rusi raskidaju najmove od 1000 eura i iznajmljuj­u jeftinije stanove

Potražnja je i dalje puno veća od ponude, ima i Rusa koji kupuju, ali su i dalje sramežljiv­i, a ono što može izazvati pometnju je da se povećava broj Rusa kao kupaca

-

Kad je riječ o najmovima, prošla je godina bila prilično turbulentn­a, pogotovo u Beogradu

posljednja tri mjeseca prošle godine u Srbiji je prodano manje nekretnina nego u istom razdoblju prošle godine, ali je istovremen­o u te transakcij­e potrošeno mnogo više novca.

”Potražnja je i dalje puno veća od ponude, ima i Rusa koji kupuju, ali su i dalje sramežljiv­i, a ono što može izazvati pometnju je da se povećava broj Rusa kao kupaca, dovoljno ih je 10 posto. tko dođe, odluči se na kupnju, to bi podiglo potražnju, vjerojatno i cijenu”, kaže za Danas direktor Art nekretnina Uroš Jovanović.

Kad je riječ o najmovima, prošla je godina bila prilično turbulentn­a, pogotovo u Beogradu jer su cijene naglo i jako skočile, ponajviše zbog Rusa. Prema Jovanoviće­vim riječima, njihov bi dolazak mogao utjecati na prodaju nekretnina od ožujka.

Trenutno su u njihovoj agenciji u posljednja dva tjedna primili dva upita Rusa za kupnju stana. Jedan mladi bračni par s

Udjetetom i drugi par u mirovini.

”Ovo nisu Rusi koji su već ovdje. Došli su ovdje na nekoliko dana, iznajmili sobe u hotelima, došli ovdje nešto kupiti i vratiti se u Rusiju da prodaju ono što tamo imaju. Par umirovljen­ika nema veliki budžet, oko 70.000 eura, i sasvim je u redu da nešto kupe u Pančevu”, ističe Jovanović.

Ono što bi moglo dovesti do zabune i novih kretanja cijena moglo bi krenuti od ožujka, kada, kako kaže, većina Rusa koji su zbog rata došli u Srbiju ima ugovore o najmu stanova.

”Najveći broj njih uzeo je stanove na godinu dana. Imamo situacije da su neki otkazivali najam stanova koje su plaćali 1000 eura, a našli su ih za 600 eura. Oni koji su iznajmljiv­ali za velike novce, kad to stave na papir, zbrojit će i vidjeti da im se više isplati kupiti. I neka ih bude 10 posto, to je oko 10.000 kupaca koji bi mogli zaraditi na tržištu”, napominje Jovanović.

Kada je riječ o načinu plaćanja, u posljednji­h nekoliko godina primjetan je pad nekretnina koje se kupuju kreditom.

Kupnja stanova

Oni koji su iznajmljiv­ali za velike novce, kad to stave na papir, zbrojit će i vidjeti da im se više isplati kupiti

 ?? ?? Imamo situacije da su neki otkazivali najam stanova koje su plaćali 1000 eura, a našli su ih za 600 eura
Imamo situacije da su neki otkazivali najam stanova koje su plaćali 1000 eura, a našli su ih za 600 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia