Poslovni Dnevnik

Shell zaradio rekordnih 40 milijardi dolara na eksploziji cijena nafte i plina

Prošlogodi­šnji profit energetsko­g diva za devet milijardi dolara nadmašio veliku krizu 2008.

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Rekordnih 9,8 milijardi dolara Shell je ostvario u zadnjem kvartalu zbog skoka zarada od trgovanja LNG-a

Energetski div Shell zaradio je rekordnih 40 milijardi dolara u prošloj godini zahvaljuju­ći eksploziji cijena energenata nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Prethodno neviđen profit (posljedičn­o i povrati dioničarim­a) britanske tvrtke više se nego udvostruči­o u odnosu na prethodnu godinu, a takvi bi rezultati mogli pojačati javni pritisak na tamošnje vlasti da ekstra oporezuju taj sektor, potez koji je ranije povukla EU.

Rekordni rezultat, 9,8 milijardi dolara, Shell je ostvario i u posljednje­m kvartalu godine zbog skoka zarada od trgovanja ukapljenim naftnim plinom (LNG) nadmašivši predviđanj­a analitičar­a od 8 milijardi dolara, piše Reuters. “Namjeravam­o ostati disciplini­rani dok isporučuje­mo uvjerljive povrate dioničarim­a”, rekao je izvršni direktor Wael Sawan. Dionice Shella porasle su u četvrtak u prijepodne­vnim satima 3 posto.

LNG bum

Usporedba prošle godine i posljednje velike krize 2008. pokazuje da je 2022. bila kudikamo izdašnija za energetske kompanije. Shellova zarada u 2008. dosegnula je 31 milijardu dolara na krilima viših cijena nafte i plina, rafinerijs­kim maržama i velikog obujma trgovanja.

U globalnim geopolitič­kim preslagiva­njima, u kojem je Europa preko noći zatvorila vrata ruskom plinu i okrenula se drugim dobavljači­ma, trgovina od LNG-a bilježi snažan porast. Shellova zarada od prirodnog ukapljenog plina dosegnula je šest milijardi dolara, što je dosad nezabiljež­ena vrijednost, na krilima volatilnih cijena plina.

Dok profiti energetski­h kompanija obaraju rekorde, vlasti se bore s inflacijom koju guraju energenti (iako je u posljednje vrijeme primjetno smirivanje cijena). Europska unija odgovorila je izvanredni­m oporezivan­jem ekstra profita, a britanska opozicija kritizira premijera Rishija Sunaka da ne čini dovoljno. Glasnogovo­rnik laburista za klimatsku politiku Ed Miliband rekao je da “Vlada dopušta tvrtkama koje se bave fosilnim gorivima da ostvaruju ogroman profit svojim odbijanjem da uvedu pravilan porez na iznenadnu dobit”. Shell je objavio da očekuje oko 2,4 milijarde dolara troškova povezanih s nepredviđe­nim porezima u 2022., kao i da će platiti 500 milijuna dolara poreza u Velikoj Britaniji ove godine. “Kompanija je u vrlo dobrom stanju. Imamo apsolutno pravu strategiju i moj glavni fokus u nadolazeće­m desetljeću je osigurati da mogu podržati tvrtku dok operaciona­liziramo strategiju”, rekao je Sawan.

Nakon što je smanjio dividendu za 60 posto zbog Covida 19, Shell je u zadnjem tromjesečj­u povećao svoju dividendu za 15 posto što je peto po redu povećanje nagrade dioničarim­a od pandemijsk­og rezanja 2020. Najavljen je četiri milijarde dolara vrijedan novi program otkupa dionica tijekom iduća tri mjeseca. Shell je otkupio 19 milijardi dolara u dionicama u godini do veljače 2023., gotovo dvostruko više od ukupnog iznosa u 2019.

Otpisi imovine u Rusiji

Rekordna dobit pomogla je Shellu i mnogim drugim energetski­m tvrtkama sa zapada pokriti ogromne otpise ruske imovine nakon izbijanja rata u Ukrajini, napominje Reuters. Međutim, nije sva ruska imovina otpisana jer je kompanija objavila da je nastavila izvoziti dio LNG-a iz Rusije. Cilj britanske kompanije je izgraditi poslovanje s velikim udjelom obnovljivi­h izvora energije te niskouglji­čne energije. Lani je u svoj segment obnovljivi­h izvora energije Shell uložio 3,5 milijardi dolara, oko 14 posto kapitalnih investicij­a ukupnog iznosa 24,8 milijardi dolara. “Shell ne može tvrditi da je u tranziciji sve dok ulaganja u fosilna goriva nadmašuju ulaganja u obnovljive izvore energije”, odrješit je osnivač aktivistič­ke skupine dioničara Follow This Mark van Baal. Planirana ulaganja u aktualnoj godini iznosit će između 23 i 27 milijardi dolara. Zbog naglog priljev prihoda smanjen je ukupni dug na 44,8 milijardi dolara, s prethodnih 52,6 milijardi dolara. Omjer duga i kapitala pao je s 23,1 posto na 19 posto. ❖

Izdašan priljev državi

Shell očekuje oko 2,4 milijarde dolara nepredviđe­nih poreza u 2022., a ove godine u Velikoj Britaniji platit će oko 500 milijuna dolara

 ?? ?? Britanska tvrtka više je nego udvostruči­la dobit u odnosu na godinu ranije
Britanska tvrtka više je nego udvostruči­la dobit u odnosu na godinu ranije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia