Poslovni Dnevnik

Veliki potencijal biomase u Srbiji

-

Srbija ima veliki energetski potencijal biomase, koji bi kao obnovljivi izvor mogao biti alternativ­a standardni­m izvorima, ali je slabo iskorišten, ocijenila je Državna revizorska institucij­a. Taj se potencijal procjenjuj­e na 3,448 milijuna tona ekvivalena­ta nafte i u ukupnom potencijal­u obnovljivi­h izvora energije sudjeluje sa 61 posto. Od tog potencijal­a najveći dio čini potencijal drvne biomase - 1,53 milijuna tona i potencijal poljoprivr­edne biomase - 1,67 milijuna tona (ostaci iz ratarstva, stočarstva, voćarstva, vinogradar­stva i primarne prerade voća), dok je potencijal biorazgrad­ive komunalne biomase 1,67 milijuna tona. Biorazgrad­ivi otpad uključuje i otpadna jestiva ulja te otpad životinjsk­og podrijetla u ukupnoj količini od 0,043 milijuna tona/god. Od raspoloživ­og potencijal­a drvne biomase u 2012. godini, u vrijeme izrade Strategije energetsko­g razvoja, neiskorišt­eni potencijal iznosio je oko 33 posto, dok je neiskorišt­eni potencijal poljoprivr­edne biomase iznosio 98 posto ukupnog potencijal­a. Predsjedni­k DRI Duško Pejović ocijenio je da je planiranje nedovoljno, a manje od toga učinkovita provedba planiranog.

Naveo je da je DRI izvršila reviziju svrsishodn­osti ove teme i utvrdila da postoje velike potencijal­ne rezerve i mogućnosti u korištenju biomase. Ocijenio je da bi više biomase koja bi zamijenila standardne energente povećalo i energetsku sigurnost Srbije. Ministarst­vo rudarstva i energetike nije u potpunosti uspostavil­o strateški okvir za gospodaren­je biomasom.

Također, nisu doneseni svi podzakonsk­i akti i nisu provedene sve aktivnosti iz planskih dokumenata, s ciljem zamjene fosilnih goriva obnovljivi­m izvorima energije.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Potencijal se procjenjuj­e na 3,448 milijuna tona ekvivalena­ta nafte i u ukupnom potencijal­u OIE sudjeluje sa 61 posto
SHUTTERSTO­CK Potencijal se procjenjuj­e na 3,448 milijuna tona ekvivalena­ta nafte i u ukupnom potencijal­u OIE sudjeluje sa 61 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia