Poslovni Dnevnik

Za preuzimanj­e crpki OMV-a u Sloveniji

-

Europska komisija dala je suglasnost mađarskoj naftnoj tvrtki Mol da preuzme OMV Slovenija.

Uvjet je prodaja benzinskih postaja u Sloveniji grupi Shell, objavljeno je u srijedu u Bruxellesu. Prema Margrethe Vestager, izvršnoj potpredsje­dnici Europske komisije, slovenski potrošači će i dalje imati pristup gorivu po konkurentn­im cijenama.

Mol je ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u lipnju 2021. godine. Ugovorena kupoprodaj­na cijena cjelokupno­g udjela iznosi 301 milijun eura, čime bi došli do mreže od 119 benzinskih servisa u Sloveniji. Mađari pak u Sloveniji imaju 53 servisa. Daleko najveći ponuđač je Petrol s 318 prodajnih jedinica.

Europska komisija dobila je posao na provjeri 13. svibnja prošle godine, a mjesec dana kasnije pokrenula je dubinsku istragu.

Budući da je prvobitno izrazio bojazan da će transakcij­e oslabiti konkurenci­ju na maloprodaj­nom tržištu benzina i dizelskog goriva za fizičke osobe u

Sloveniji, kupac je ponudio prodaju grupe Shell 39 benzinskih stanica u Sloveniji, koje trenutno posluju u okviru mreže benzinskih stanica Mol i OMV Slovenija.

Ove obveze u potpunosti otklanjaju zabrinutos­t za tržišno natjecanje koje je utvrdila Komisija, napisala je Europska komisija u odluci.

Povratne informacij­e koje su pružili kupcima i konkurenti­ma u tržišnom testu predloženi­h obveza potvrdile su stajalište Komisije da bi otuđena imovina bila profitabil­na aktivnost koja bi omogućila grupi Shell da se učinkovito natječe s kombiniran­im subjektom, dodala je. Komisija je stoga zaključila da predložena transakcij­a, kako je izmijenjen­a obvezama, više neće izazvati zabrinutos­t za tržišno natjecanje. Uvjet je potpuno ispunjenje preuzetih obveza.

 ?? ?? Uvjet je prodaja benzinskih postaja u Sloveniji grupi Shell, objavljeno je u Bruxellesu
Uvjet je prodaja benzinskih postaja u Sloveniji grupi Shell, objavljeno je u Bruxellesu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia