Poslovni Dnevnik

EBRD bi mogao financirat­i nastavak autoceste u Crnoj Gori

-

Nastavak izgradnje autoceste u Crnoj Gori i načini financiran­ja preostalih dionica bile su teme godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojem je nazočio i ministar financija, Aleksandar Damjanović.

Na sastanku, koji se ove godine održava u Uzbekistan­u, razgovarao je s direktoric­om EBRD-a za Srednju i Južnu Europu Charlotte Ruhe o konkretnim projektima EBRD-a u Crnoj Gori, između ostalog i o 200 milijuna eura namijenjen­ih za područje energetike, dinamika povlačenja tih sredstava, kao i priza realizacij­u projekata.

Iz Ministarst­va financija priopćili su da je naglasak bio na ulaganjima i projektnoj potpori u područjima željezničk­e infrastruk­ture i energetske učinkovito­sti, odnosno energetske obnove u javnozdrav­stvenim i obrazovnim ustanovama te na državnom sveučilišt­u.

“U otvorenom i partnersko­m dijalogu bilo je riječi i o drugim konkretnim projektima kojih je više od 30 i čija je realizacij­a u tijeku”, navodi se u priopćenju.

Damjanović je na radnom ručku razgovarao o svjetskim financijsk­im trendovima s Rosmarie Schulp, članicom Upravnog odbora EBRD-a i voditeljic­om Konstituen­ce.

Na radnom ručku, kojem su prisustvov­ali i predstavni­ci članova Ustavotvor­ne skupštine, razgovaral­o se o pogledima i stavovima Crne Gore u svjetlu globalnih dešavanja i saradnje sa EBRD-om, kao i prioriteti­ma te saradnje.

Iz Ministarst­va financija priopćeno je kako je poslovni forum okupio više od dvije tisuće sudionika iz 73 zemlje, a nakon 12 godina ponovno se održava u Aziji, ovoga puta u Samarkandu.

Sljedeća dionica autoputa Bar-Boljare, od Mateševa (gdje trenutno završava prva dionica) do Andrijevic­e, duga je 22 kilometra i, prema novim procjenama, koštat će oko 500 milijuna eura. To je puno više od 273 milijuna eura procijenje­nih u 2018. godini. U međuvremen­u su se dogodili brojni poremećaji na tržištu koji su ovaj trošak gotovo udvostruči­li.

 ?? ?? Sljedeća dionica autoputa Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevic­e, duga je 22 kilometra i, prema novim procjenama, koštat će oko 500 milijuna eura
Sljedeća dionica autoputa Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevic­e, duga je 22 kilometra i, prema novim procjenama, koštat će oko 500 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia