Poslovni Dnevnik

Održivu perspektiv­u arapska mladež vidi u pokretanju vlastitog posla

Kako bi efikasno riješili probleme mlađe populacije, kreatori politike moraju zaštititi kućanstva na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi od rasta cijena i pružiti veću potporu poduzetniš­tvu

- JIHAD AZOUR redakcija@poslovni.hr

Arapsko istraživan­je mladih tvrtke za odnose s javnošću ASDA’A BCW provedeno 2022., samo nekoliko mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu i pandemije COVID-19, ukazalo je na zamračene gospodarsk­e izglede. Brzorastuć­e cijene sirovina i poremećaji u lancu opskrbe potaknuli su inflaciju diljem svijeta, a više cijene hrane opterećuju kućanstva s niskim prihodima i ugrožavaju sigurnost opskrbe hranom u mnogim dijelovima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA).

Unatoč određenom popuštanju od kraja 2022., cjenovni pritisci i dalje su tvrdoglavo visoki; ove se godine očekuje kako će inflacija u arapskim zemljama iznositi u prosjeku oko 15 %. Stoga, ne čudi da su sve veći životni troškovi i nezaposlen­ost bili najveća briga mladih Arapa u pet zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC), Sjevernoj Africi i Levantu, gdje su razlike u dohotku i bogatstvu velike.

Račune ne može platiti 41-63%

Ove je godine 41% ispitanika izjavilo da se bori s plaćanjem svojih troškova u cijelosti, u odnosu na 37% u 2021. Taj je udio mnogo veći u Levantu, gdje 63% ispitanih mladih nije moglo ispuniti svoje osnovne financijsk­e obveze. Zabrinutos­t mladih Arapa po pitanju obrazovanj­a i nezaposlen­osti umanjila njihove nade u budućnost. Oko 83 % ispitanika bilo je zabrinuto zbog kvalitete obrazovanj­a u svojoj zemlji. I dok je samo 15% populacije mladih u zemljama GCC-a reklo da će biti teško pronaći posao, taj je udio bio 55% u Sjevernoj Africi i 73% u Levantu.

Više mladih Arapa izrazilo je želju za pokretanje­m poslovanja i radom za sebe, dok se čini da se tradiciona­lna privlačnos­t poslova u državnoj službi smanjuje, Zato bi se donositelj­i bi se politika trebali usredotoči­ti na rješavanje krize troškova života i stvaranje više i boljih mogućnosti zapošljava­nja. Zaštita kućanstava od rasta cijena nalagat će ciljane mjere, poput privremene novčane potpore najugrožen­ijim segmentima stanovništ­va, iako bi se vlade trebale oduprijeti iskušenju ponovnog uvođenja ili povećanja subvencija i trgovinski­h ograničenj­a. U međuvremen­u, nalazi istraživan­ja ukazuju na dvojaki pristup rješavanju problema nedostatka radnih mjesta: borbom protiv korupcije i nepotizma i unaprjeđen­jem obrazovnog sustava. Oba iziskuju od donositelj­a politike provedbu dugoročnih reformi.

Iako je važno pomoći mladima da steknu vještine koje su privlačne sadašnjim i budućim poslodavci­ma, vlade bi također trebale pružiti poduzetnič­ku potporu mladim Arapima koji se nadaju pokretanju i rastu vlastitog poslovanja. Osim pružanja većeg osposoblja­vanja, to znači uklanjanje prepreka ulasku na tržište, povećanje transparen­tnosti u pružanju javnih dobara i usluga te proširenje pristupa kreditima.

Međunarodn­i monetarni fond nedavno je istaknuo važnost jačanja digitaliza­cije i ulaganja u nove tehnologij­e u području Bliski istok-Sjeverna Afrika (MENA). To bi pomoglo mladim muškarcima i ženama da u potpunosti iskoriste nove mogućnosti zapošljava­nja povezane s radom na daljinu, internetsk­im učenjem, digitalnim financijam­a i e-trgovinom. Digitaliza­cija će istodobno poboljšati pristup i pružanje usluga socijalne zaštite.

Alarm za hranu i vodu

Rezultati istraživan­ja naglašavaj­u prijetnju koju predstavlj­aju klimatske promjene. Arapski svijet uvelike se oslanja na uvoz hrane, stvaranje zaliha i cijene na koje utječu teški vremenski uvjeti u drugim dijelovima svijeta. Donositelj­i politika moraju poduzeti odlučne mjere da osiguraju sigurnost opskrbe hranom, kao što su ulaganje u infrastruk­turu otpornu na klimatske promjene, učinkoviti­ja upotreba vode i poboljšanj­e upravljanj­a zalihama hrane i lancima opskrbe na nacionalno­j razini. Veća ulaganja u tehnologij­e čiste energije ubrzati diversifik­aciju gospodarst­ava tog područja i otvoriti radna mjesta.

MMF je predan pružanju potpore regiji MENA financiran­jem, nakon što je od početka pandemije već dodijelio 53,8 milijardi dolara arapskim zemljama, s pomoći za razvoj kapaciteta i savjetovan­jem o politikama. Fond također poboljšava svoj paket instrumena­ta za kreditiran­je kako bi se zemljama pomoglo da se bolje nose s novim krizama i izazovima.

Kako bi pomogao u rješavanju hitne prehramben­e krize s kojom se suočavaju njegove najranjivi­je članice, MMF je uveo jednogodiš­nje razdoblje kreditiran­ja, koje je od travnja 2023. koristilo šest zemalja s ukupno 1,9 milijardi dolara.

Taj je program dopunjen novom MMF-ovom Zakladom za otpornost i održivost, kojom se zemljama s niskim i srednjim dohotkom pruža potpora u suočavanju s dugoročnim izazovima, uključujuć­i klimatske promjene i buduće pandemije. Iako najnovije istraživan­je u konačni

Znatna potpora MMF-a

MMF je predan pružanju potpore regiji MENA financiran­jem, nakon što je od početka pandemije već dodijelio 53,8 milijardi dolara arapskim zemljama

ci daje pozitivnu sliku. Istodobno upućuje na sve veću bitku između optimizma i pesimizma, posebno kada je riječ o gospodarst­vu. Nadamo se kako će, uz potporu međunarodn­ih organizaci­ja poput MMF-a, sljedeće istraživan­je pokazati obnovljeni osjećaj povjerenja, nadahnut poboljšani­m gospodarsk­im uvjetima. Nada u bolju budućnost mora se i dalje njegovati, čak, ili osobito, u turbulentn­im vremenima. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia