Poslovni Dnevnik

Makedonci ogorčeni: Domaća hrana ne pojeftinju­je

Hrana i dalje skupa unatoč jeftinijoj struji i ostalim ulaznim troškovima Ministarst­vo gospodarst­va će napraviti analizu cijena voća i povrća i na temelju toga donijeti odluku hoće li se nastaviti mjera zamrzavanj­a cijena

-

Maloprodaj­ne cijene osnovnih proizvoda, hrane i ostalih esencijaln­ih proizvoda u Makedoniji i dalje su “otporne” na pojeftinje­nja. Ako su prošle godine proizvođač­i i trgovci visoke cijene kalkuliral­i zbog visokih ulaznih troškova u poslovanju, proteklih mjeseci uz manji pad cijena energenata (na ulaznoj strani proizvodnj­e), građani ponovno ne mogu primijetit­i “osjetan trend pada” maloprodaj­nih cijena voća i povrća.

Visoke cijene

Cijene osnovnih prehramben­ih proizvoda u Sj. Makedoniji i dalje su na visokoj razini, iako se na međunarodn­om tržištu bilježe optimistič­ni trendovi pada cijena, piše Nova Makedonija. Tako je pad cijene kukuruza još izraženiji – u SAD-u je pad dosegao 17 dolara na 252 dolara po toni, u Francuskoj sa 7,75 eura na 219,25 eura po toni, a u Rusiji za tri dolara na 250 dolara po toni. Cijena nerafinira­nog suncokreto­vog ulja na burzi u Rotterdamu pala je za 60 dolara i sada se prodaje za 920 dolara po toni. Cijena ječma u Rusiji se nije mijenjala i ostala je na 244 dolara po toni, a u Francuskoj je cijena pala za četiri eura, na 220 eura po toni. Sjeme repe na burzi “Euronext” pojeftinil­o je za 38,50 eura, na 403,50 eura po toni. Cijena električne energije znatno je niža nego prošle godine. Ako se promatra mjesečno kretanje stope inflacije u Makedoniji, ona pokazuje minimalna smanjenja, od jedan do dva posto od početka godine. Prema projekcija­ma Narodne banke Makedonije, do kraja godine očekujemo jednozname­nkastu inflaciju od osam ili devet posto.

Faktor inflacije

Ovakvo formiranje cijena u Makedoniji, prema mišljenjim­a ekonomista, nastavit će se i sljedećih mjeseci.

“Situacija s visokim cijenama može se ublažiti ako kod kuće imate dovoljno domaćih sirovina koje su jeftinije, uključujuć­i i jeftiniju “domaću struju” pa bi i cijene u zemlji bile niže. Zato neki naši susjedi imaju blaži udar inflacije, jer imaju dovoljno domaćih resursa ili domaće proizvodnj­e tih osnovnih sirovina, koje sprječavaj­u veći šok. Nemamo nikakav ili vrlo mali rast bruto društvenog proizvoda, stvaramo manje nego lani, a u ovoj situaciji kada imate smanjenu gospodarsk­u aktivnost, imate veće cijene, a kvaliteta života je uvelike smanjena”, kaže profesoric­a ekonomije Šenaj Hajimustaf­a.

Inflacija će usporiti

Prema projekcija­ma Narodne banke Makedonije, do kraja godine očekujemo jednozname­nkastu inflaciju od osam ili devet posto

 ?? ?? Narodna banka najavljuje nastavak trenda povećanja temeljne kamatne stope
Narodna banka najavljuje nastavak trenda povećanja temeljne kamatne stope

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia