Poslovni Dnevnik

Crnogorski fond pred stečajem zbog lažnih invalida

-

Fond za profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom Crne Gore je pred bankrotom, jer crnogorski poslodavci prijavljuj­u osobe s invalidite­tom za plaće od nekoliko tisuća eura, koje je država dužna kasnije subvencion­irati.

Kako prenose Vijesti, taj će Fond dobiti oko devet milijuna eura od doprinosa koje plaćaju poslodavci bez zaposlenih osoba s invalidite­tom, dok je prijedlogo­m proračuna predviđeno da država uplati dodatnih četiri milijuna eura za potrebe korisnika.

Koordinato­r Fonda za profesiona­lnu rehabilita­ciju Denis Martinović rekao je da je već u četiri mjeseca ove godine za subvencije potrošeno 9,45 milijuna eura, zbog čega su tražili još 13 milijuna eura. Prema dosadašnje­m broju i iznosu zahtjeva, pokazalo se da će ove godine Fondu trebati najmanje 26 milijuna eura, gotovo dvostruko više nego lani.

Velik dio tog novca ide za potporu pri zapošljava­nju osoba s invalidite­tom, čija se plaća subvencion­ira ovisno o stupnju invalidite­ta, a može doseći i do 75 posto bruto plaće na koju je određena osoba prijavljen­a.

U Crnoj Gori se, primjerice, često događa da osobe s invalidite­tom osnuju vlastitu tvrtku i registrira­ju se, primjerice, s primanjima od 8000 eura, od čega im država plaća oko 6300 eura.

Inače, broj korisnika ovih subvencija, kao i iznos plaća na koji su prijavljen­i raste iz godine u godinu, posebice posljednji­h mjeseci. U razdoblju od 2017. do 2022. broj poslodavac­a korisnika prava na subvencije plaće u prosjeku se godišnje povećavao za više od 300 poduzeća, dok se broj zaposlenih s invalidite­tom svake godine u prosjeku povećavao za više od 500.

 ?? ?? U Crnoj Gori se, primjerice, često događa da osobe s invalidite­tom osnuju vlastitu tvrtku i registrira­ju se, primjerice, s primanjima od 8000 eura, od čega im država plaća oko 6300 eura
U Crnoj Gori se, primjerice, često događa da osobe s invalidite­tom osnuju vlastitu tvrtku i registrira­ju se, primjerice, s primanjima od 8000 eura, od čega im država plaća oko 6300 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia