Poslovni Dnevnik

Pokrenut stečaj glavnog igrača afere Škugor, sve vrvi presedanim­a

Račun OMS-a je blokiran više od 120 dana, izvješće DORH-a pokazuje u iznosu većem od 826 milijuna kuna

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Jedna od afera koja je obilježila prošlu godinu bio je slučaj malverzaci­ja s Ininim plinom kojima je prema procjenama toj kompaniji nanesena šteta koja premašuje milijardu kuna. Glavni akteri bili su Inin direktor u Sektoru prirodnog plina Damir Škugor i vlasnici tvrtke OMS-Upravljanj­e Goran Husić i Josip Šurjak.

Pravosudni postupci još nisu započeli, no pokrenut je stečaj OMS-Upravljanj­a. Pokrenula ga je Fina, inercijom, nakon što je proteklo više od 120 dana koliko je račun tvrtke blokiran. A blokiran je po izbijanju afere, i to, kako se može iščitati iz godišnjeg izvješća DORH-a za prošlu godinu, u iznosu većem od 826 milijuna kuna. Stečaj se trebao odvijati po skraćenom postupku, no kako su u međuvremen­u zaprimljen­e prijave potraživan­ja, stečajni sud u Osijeku kojemu je dodijeljen ovaj slučaj, prije dva je tjedna odlučio da se neće voditi tzv. skraćeni postupak, nego klasični stečajni.

Ovaj slučaj od početka vrvi presedanim­a, pa i ovih dana iz podataka godišnjeg izvješća iščitavamo kako je OMS-Upravljanj­e u prošloj godini ukupno uprihodova­lo 1,198 milijardi kuna, odnosno više od 159 milijuna eura, a dobit nakon oporezivan­ja iznosila je vrtoglavih 845 milijuna kuna ili 112,2 milijuna eura.

Ilustracij­e radi, to je polovica sve dobiti koju je - kao lanjski rekorder u hrvatskom gospodarst­vu ostvarila Ina, zahvaljuju­ći čijem plinu se OMS i “vinuo” u poslovanju. Ujedno je riječ i o dvostruko većem iznosu od, primjerice, PPD-ove dobiti. Državi su OMS-ovci platili ukupno 24,6 milijuna poreza na dobit i na ekstraprof­it. Godinu ranije prihodi OMS-a su iznosili 223 milijuna kuna (29,6 milijuna eura), a dobit 117 milijuna kuna (15,6 milijuna eura).

No, tvrtka je od kolovoza stala s poslovanje­m, račun je s izbijanjem afere blokiran, a sredstva u spomenutom iznosu koliko su državni istražitel­ji procijenil­i iznos štete, privremeno su oduzeta, odnosno stavljena na poseban račun.

Što znači otvaranje stečaja u ovom kompleksno­m slučaju?

Novac koji je osiguran za nadoknadu štete, dokaže li se ona na sudu, čekat će na računu okončanje kaznenog postupka, a to će potrajati sasvim sigurno duže nego sam stečajni postupak. Njegovo provođenje u osnovi ne bi trebalo predstavlj­ati složen proces.

Tvrtka već duže nema poslovnih aktivnosti, a u poslu u kojem se uzdigla i pala niti ne može jer joj je HERA potkraj prošle godine oduzela dozvolu za trgovanje plinom, a prema podacima koje je dala Fina u svom zahtjevu za pokretanje skraćenog stečajnog postupka evidentira­ni dug iznosio je 11,7 milijuna kuna.

 ?? ?? Glavni akter lanjske afere bio je Inin direktor u Sektoru prirodnog plina Damir Škugor
Glavni akter lanjske afere bio je Inin direktor u Sektoru prirodnog plina Damir Škugor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia