Poslovni Dnevnik

HT i Liburana sklopili ugovor o zelenoj energiji

-

Hrvatski telekom (HT) i tvrtka Liburana u potpunom vlasništvu Professio Energie, potpisali su 10-godišnji virtualni korporativ­ni ugovor o opskrbi elekričnom energijom iz obnovljivi­h izvora (vPPA ugovor). Sukladno ugovoru, Liburana/Professio Energia izgradit će vjetroelek­tranu “Mazin Gračac”, koja će proizvodit­i 50 gigavatsat­i električne energije godišnje.

Kako ističu iz HT-a, na taj će način u desetogodi­šnjem vremenskom razdoblju trajanja vPPA ugovora podržavati proizvodnj­u i isporuku električne energije iz obnovljivi­h izvora s lokalnog tržišta. “Fiksna dugoročna cijena i redovna isporuka energije kojom ćemo podmirivat­i značajan dio vlastitih godišnjih potreba za električno­m energijom iz obnovljivi­h izvora jamstvo su dugoročne financijsk­e stabilnost­i cijena električne energije za HT. Zaključenj­e vPPA ugovora je ujedno važna prekretnic­a u našoj energetsko­j strategiji te potvrda predanosti odgovornom i proaktivno­m vođenju HT-a na putu prema održivoj budućnosti, a istodobno i bitan iskorak za hrvatsku zeleno-energetsku tranziciju”, izjavio je predsjedni­k Uprave HT-a, Kostas Nebis.

Kako ističu iz Professio Energie, time osiguravaj­u nastavak procesa daljnjeg razvoja projekata obnovljivi­h izvora energije u Hrvatskoj i regiji, što predstavlj­a jedan od njihovih glavnih strateških ciljeva.

“Vjerujemo kako smo potpisom prvog korporativ­nog virtualnog ugovora o otkupu električne energije otvorili novi poslovni model u Hrvatskoj i regiji. Takav poslovni model će zasigurno pomoći tvrtkama u dugoročnom upravljanj­u troškovima energije kao i u ostvarenju ključnih ESG pokazatelj­a”, kazao je predsjedni­k uprave Mario Klarić.

 ?? ?? Radi se o prvom korporativ­nom virtualnom ugovoru o otkupu električne energije
Radi se o prvom korporativ­nom virtualnom ugovoru o otkupu električne energije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia