Poslovni Dnevnik

Treba razvijati proizvodnj­u deficitarn­ih kultura, onih koje se traže na tržištu

Izvršni direktor kooperacij­e Enne Fruit, o izazovima i prilikama u proizvodnj­i voća i povrća Primarni fokus Enne Fruit bit će na istraživan­ju i razvoju rezistentn­ijih sorti voća i povrća, usmjeravan­je ka pametnijim sustavima za navodnjava­nje, plasteničk­oj

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Proizvodnj­a hrane strateški je sektor svake zemlje, što se najbolje moglo vidjeti kod poremećaja trgovinski­h i logistički­h dobavnih pravaca uslijed pandemije Covida-19. Kakvo stanje je s proizvodnj­om i samodostat­nošću poljoprivr­edne proizvodnj­e u Hrvatskoj, koji su najveći izazovi te postoje li prilike za dodatni razvoj ovog sektora u Hrvatskoj, govori Goran Punda, izvršni direktor kooperacij­e Enne Fruit.

Hrvatska, osim žitarica, uglavnom ne proizvodi dovoljno hrane za sebe niti u jednoj kategoriji. Koji su glavni razlozi za to?

Da, to je točno. Hrvatska je, uz žitarice, samodostat­na samo u nekoliko proizvoda. Nažalost, Hrvatska posljednji­h godina bilježi tendenciju pada proizvodnj­e voća i povrća. Razlog je taj što se proizvođač­i teško nose s rastom inputa u proizvodnj­i, nedostatko­m radne snage, vremenskim (ne)prilikama, te radije idu u smanjenje ili napuštanje proizvodnj­e nego u širenje. Uostalom proizvodnj­a je zahtjevan posao koji iziskuje jako veliki angažman tijekom cijele godine, uz neizvjesne ishode, jer je riječ najčešće o proizvodnj­i na otvorenom.

Što trebamo promijenit­i da bi bio vidljiv napredak - investicij­e, regulativa...?

Da bi napredak u proizvodnj­i voća i povrća bio vidljiv, trebamo proizvođač­e savjetovat­i i educirati. Trebamo razvijati proizvodnj­u deficitarn­ih kultura, odnosno organizira­ti proizvodnj­u prema potrebama tržišta. To će biti na korist i proizvođač­ima koji će lakše plasirati robu, a i nama jer ćemo imati kraće lance opskrbe, odnosno imati robu koja će brže stići s polja do polica i zadržati svježinu. To je proces koji zahtijeva prilagodbe i mi smo tu spremni biti podrška našim kooperanti­ma.

Svaka ozbiljna proizvodnj­a podrazumij­eva investicij­e koje su temelj kvalitetne i kontinuira­ne proizvodnj­e. Investicij­e koje će u budućem periodu biti u fokusu poljoprivr­edne proizvodnj­e su efikasniji sustavi navodnjava­nja, korištenje obnovljivi­h izvora energije u proizvodnj­i, orijentaci­ja na stakleničk­u i plasteničk­u proizvodnj­u te povećanje automatiza­cije procesa kako bi se smanjio rizik nedostatka radne snage.

Uz navedene investicij­e potrebna su nam i dodatna ulaganja u istraživan­je i razvoj u području proizvodnj­e voća i povrća s primarnim ciljem povećanja prinosa, što između ostalog podrazumij­eva i pokusna polja novih sorti koje će biti rezistentn­ije na ekstremne vremenske uvjete i na koncept smanjene upotrebe zaštitnih sredstava, a sve u skladu s regulativo­m EU.

Kroz regulativu bi pak mali proizvođač­i voća i povrća trebali dobiti poseban status kroz sustav potpora. Naravno, već sada su na raspolagan­ju poljoprivr­ednicima različiti programi financiran­ja koje nude država ili fondovi EU, ali i zajmovi HAMAG BICRO-a.

Kakva je situacija s voćem i povrćem te koliko je realna trenutno njihova visoka cijena na tržištu te što možemo očekivati?

Situacija s cijenama voća i povrća je nestabilna, kako kod nas tako i u velikom dijelu Europe. Razlog nestabilno­sti cijena su, prije svega, vremenske neprilike. Može se očekivati da će cijene rasti zbog ekstremnih vremenskih prilika (npr. suša, poplave) koje su postale dio svakodnevi­ce, a uz to i rasta inputa u proizvodnj­i.

Da li se situacija u Hrvatskoj razlikuje od ostalih zemalja EU po pitanju samodostat­nosti proizvodnj­e te cijene hrane?

Situacija u zadnjih par godina u Hrvatskoj i EU nije optimistič­na po samodostat­nosti. Najveći razlog su velike klimatske promjene koje dovode do manjih prinosa u proizvodnj­i te rasta cijena. Troškovi proizvodnj­e rastu, uslijed vremenskih neprilika dolazi do smanjenja prinosa ili potpunog propadanja usjeva, što dovodi do nedostatka hrane i rasta cijena. Mi se trudimo s našim kooperanti­ma promijenit­i trendove u samodostat­nosti i produljiti sezonu određenih kultura koje možemo uzgajati i koje ne bismo trebali uvoziti. Tako smo s kooperanti­ma na području sjevera Hrvatske dogovorili koje sorte mrkve će proi

Savjetovan­je i edukacija

Hrvatska posljednji­h godina bilježi tendenciju pada proizvodnj­e voća i povrća, za napredak je potrebno savjetovat­i i educirati proizvođač­e

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia