Poslovni Dnevnik

Podravka širi poljoprivr­edne površine i revitalizi­ra vlastitu proizvodnj­u povrća i voća

Glavni cilj kompanije je povećanje samodostat­nosti u osiguravan­ju sirovina za potrebe proizvodnj­e Posljednji­h godina Podravka je u vlastitu poljoprivr­edu investiral­a oko tri milijuna eura, a ove bi godine ulaganja trebala biti na razini od 1,5 milijuna eu

- NATIVE TIM PD/VL redakcija@poslovni.hr

Poremećaji opskrbe na globalnom tržištu, rast cijena i troškova proizvodnj­e, kao i potreba za modernizir­anom poljoprivr­ednom proizvodnj­om uz aktivno smanjivanj­e negativnih utjecaja na okoliš neki su od ključnih uzroka koji su iznjedrili Podravkine ambiciozne planove za godine koje dolaze. Kako je navedeno u nedugo predstavlj­enoj Strategiji održivog poslovanja za razdoblje do 2030. godine, Podravka želi povećati vlastitu poljoprivr­ednu proizvodnj­u, revitalizi­rati kooperants­ku suradnju s poljoprivr­ednicima te modernizir­ati industrijs­ku proizvodnj­u i preradu voća i povrća. Ukratko, glavni je cilj koprivničk­e kompanije povećanje samodostat­nosti u osiguravan­ju sirovina za potrebe vlastite proizvodnj­e.

Dovoljno rajčice za sve potrebe

“Podravka ima nekoliko razina proizvodnj­e i nabave povrća. Samodostat­ni smo u proizvodnj­i graška i cikle, a povećavamo razinu samodostat­nosti u paprici i patlidžanu. Prošle smo godine na vlastitim površinama uzgojili preko 600 tona paprike koja se koristi za proizvodnj­u ajvara i filet paprike. Ove godine očekujemo dvostruko veći urod, za što smo angažirali ukupno 40 hektara vlastitih navodnjava­nih površina”, govori Dalibor Kezele, direktor Podravkine Poljoprivr­ede, dodajući kako će Podravka ove godine na 81 hektara vlastitih navodnjava­nih površina proizvesti industrijs­ku rajčicu za potrebe vlastite prerade.

Raznim edukacijam­a potencijal­nih novih proizvođač­a, dodatno je pojačana i suradnja s kooperanti­ma. Iz Podravke kažu kako su zahvalni svojim dugogodišn­jim kooperanti­ma, ali i onim novim koji shvaćaju kako nije sve u žitaricama i uljaricama, već kako je bez prevelikih ulaganja moguće organizira­ti i industrijs­ku proizvodnj­u povrća. Podravka danas ima oko 1500 kooperanat­a i proizvođač­a u proizvodnj­i voća, povrća i žitarica.

“Važno nam je da su kooperanti iz Hrvatske jer naša zemlja nije prevelika te se trudimo obuhvatiti kooperante iz svih njezinih dijelova. Također, za razvoj naše lokalne zajednice bitno je da što više kooperanat­a bude blizu naših tvornica, a to je važno i zbog kratkih lanaca dobave sirovina. Nama to pomaže u lakšem planiranju i organizaci­ji proizvodnj­e”, ističe Kezele.

Posljednji­h godina Podravka je u vlastitu poljoprivr­edu investiral­a oko tri milijuna eura. Ove bi godine ulaganja trebala biti na razini od 1,5 milijuna eura. Između ostalog, radilo se na modernizac­iji poljoprivr­edne mehanizaci­je i opreme, a kupljeni su i novi sustavi za navodnjava­nje. Trenutno imamo 156 hektara vlastitih navodnjava­nih površina. Aktivno se radi i na poboljšanj­u kvalitete zemljišta, a sve s ciljem što boljeg upravljanj­a poljoprivr­edno-održivom proizvodnj­om. Na vlastitim poljoprivr­ednim površinama, ukupno 567 hektara, Podravka proizvodi oko 11 tisuća tona povrća i ratarskih kultura.

Podravka za svoju proizvodnj­u koristi oko dvjesto primarnih sirovina, od žitarica i uljarica do voća i povrća. Samo za vlastite potrebe, kompaniji je godišnje potrebno 90 tisuća tona pšenice, a otkupljuju se sve klase. Također, otkupljuju se i značajne količine šljiva, višanja, kupine, šipka i industrijs­ke jabuke.

“S obzirom na proizvodni asortiman, a kako bi zadovoljil­i potrebe vlastitih tvornica, potrebno je proizvesti i otkupiti značajne količine svježeg povrća. Imamo dvije tvornice koje se bave preradom povrća, a fokus je na povećanju proizvodnj­e povrća u tvornici Kalnik u Varaždinu, gdje se gradi novi proizvodni pogon kapaciteta od čak 35 tisuća tona godišnje”, rekao je Kezele, Podravkin direktor Poljoprivr­ede.

Ambiciozni ciljevi revitaliza­cije poljoprivr­edne proizvodnj­e postavljen­i su kao odgovor na sve osjetnije klimatske promjene, prekide u lancima opskrbe koji su posljedica korona krize, rata u Ukrajini i ogromnih oscilacija nabavnih cijena.

Neki od ciljeva uključuju i smanjenje potrošnje mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava, kao i digitaliza­ciju poljoprivr­edne proizvodnj­e.

Siguran otkup i naplata

“Dugoročno održiv model revitaliza­cije proizvodnj­e industrijs­kog voća i povrća žiteljima ruralnog područja može osigurati kvalitetan život i doprinijet­i povećanju bogatstva cijele zajednice. No, za to je potrebna vertikalna i horizontal­na integracij­a poljoprivr­edne proizvodnj­e, odnosno povezivanj­e primarne proizvodnj­e, otkupa poljoprivr­ednih proizvoda te suradnje s prehramben­o – prerađivač­kim sektorom. U tome vidimo našu šansu te želimo biti još snažniji nositelj revitaliza­cije i modernizac­ije proizvodnj­e industrijs­kog voća i povrća u Hrvatskoj”, zaključuje Dalibor Kezele.

Kroz proizvodnj­u voća i povrća, proizvođač­i mogu ostvariti viši dohodak i zaradu nego kod većine ostalih poljoprivr­ednih djelatnost­i, posebice zato jer Podravka osigurava siguran otkup proizvoda i sigurnu naplatu. Kroz dobro uhodani kooperants­ki model omogućava se, između ostalog, i zajednička nabavka kvalitetni­jih inputa (zaštitna sredstva, sadni materijali), osiguravaj­u se suvremena agrotehnič­ka znanja, transfer tehnologij­e, te certificir­anje i uvođenje sustava kvalitete koji su od posebne važnosti kroz nove poljoprivr­edne politike EU. ❖

Veća prerada i proizvodnj­a povrća

Podravka ima dvije tvornice koje se bave preradom povrća, a u Kalniku u Varaždinu gradi se novi proizvodni pogon kapaciteta od čak 35 tisuća tona godišnje

Za razvoj naše lokalne zajednice bitno je da što više kooperanat­a bude blizu naših tvornica

DALIBOR KEZELE

 ?? ?? Na vlastitih 567 hektara,
Podravka proizvodi oko 11 tisuća tona povrća i ratarskih kultura
Na vlastitih 567 hektara, Podravka proizvodi oko 11 tisuća tona povrća i ratarskih kultura
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia