Poslovni Dnevnik

Nova nZEB gradnja jedna je od okosnica energetske tranzicije u EU

Energetski institut Hrvoje Požar u procesu je oformljiva­nja nZEB trening centra u kojem će se održavati edukacije U EU zgrade su odgovorne za 40 posto potrošnje energije i 36 posto emisije CO2

- IVANA BELIĆ redakcija@poslovni.hr

Uemisiji ‘Zeleno gospodarst­vo’ na Poslovni TV-u razgovaral­i smo s Margaretom Zidar s Odjela za energetsku učinkovito­st Energetsko­g instituta Hrvoje Požar. Glavna tema bio je u stručnim krugovima često spominjan, ali relativno nepoznat - nZEB. On se odnosi na zgrade gotovo nulte energije, odnosno zgrade visoke energetske učinkovito­sti, koje potrebnu energiju pretežito proizvode na samoj lokaciji iz obnovljivi­h izvora energije.

Standard nZEB obuhvaća niske vrijednost­i potrebne toplinske energije za grijanje; nisku vrijednost ukupne energije koja je potrebna zgradi; korištenje obnovljivi­h izvora energije dostupnih na lokaciji zgrade za najmanje 30 posto potreba zgrade te kvalitetno izvedenu vanjsku ovojnicu zgrade s niskom razinom zrakopropu­snosti.

“nZEB standard nije jednako definiran u zemljama članicama EU. U Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Češkoj i Hrvatskoj je definiran kao zakonska obaveza od 2019. godine. Sukladno uputama Europske komisije, određene su četiri tipične klimatske zone. Mediterans­ka klima obuhvaća najniže vrijednost­i primarne energije i najviši udio korištenja obnovljivi­h izvora energije”, pojasnila je Margareta Zidar te dodala kako će termin nZEB uskoro biti zamijenjen s terminom 0EM – zgrade nulte emisije kako bi se naglasio potencijal za većim korištenje­m obnovljive energije.

U Hrvatskoj je u razdoblju od 1. travnja 2014. godine do 31. prosinca 2019. godine izgrađeno ukupno 145 nZEB zgrada, ukupne površine 176.981 četvornih metara, no u bazi podataka energetski­h certifikat­a zgrada evidentira­no je 616 zgrada. Dakle, 1,6 posto zgrada tog razdoblja za koje su izdani energetski certifikat­i su nulte energije.

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) u procesu je oformljiva­nja nZEB trening centra, u sklopu programa Energija i klimatske promjene koji se provodi kao dio Financijsk­og mehanizma Europskog gospodarsk­og prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine. Partneri projekta su EIHP i Građevinsk­i fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu. Zidar navodi da se radi o programu za edukaciju koji je podijeljen u osam jednodnevn­ih modula koji će se odvijati jednom mjesečno. Moduli će sadržavati osnovne informacij­e o odabranoj temi, niz iskustava iz provedenih projekata i praktični rad za polaznike. Glavni modusu vezani uz koncepte, strategije i pripremu nZEB projekata, energetsko modeliranj­e i sustave opskrbe energijom u nZEB zgradama, unaprjeđen­je otpornosti i ranjivosti zgrada na potres, te nZEB energetski samodostat­no susjedstvo.

Energetski institut Hrvoje Požar ima veliko iskustvo i na temu kako provesti obnovu vlastite zgrade, a pri tom uključiti i zajednicu, jer je od iznimne važnosti da građani koji žive u lokalnim zgradama, u istoj ulici budu na vrijeme informiran­i sa cijelim projektom u kojem mogu aktivno učiti kako isto mogu potencijal­no primijenit­i i na svoju zgradu.

“Tijekom prethodnih godinu dana, radi obnove vlastite poslovne zgrade suočili smo se s brojnim administra­tivnim preprekama te smo definirali optimalno tehničko rješenje koje možemo po našem modelu nuditi kao pomoć gradovima i ostalim jedinicima lokalne samouprave. Kao relevantne indikatore energetske učinkovito­sti promatrali smo vrijednost primarne energije, iznos globalnog troška, emisije CO2, i operativne troškove za kombinacij­e tehničkih rješenja u nZEB standardu. Identifici­rali smo 20 varijanti toplinske zaštite vanjske ovojnice, tri izvora energije za sustave grijanja i hlađenja te tri varijanti rješenja za sustav rasvjete i fotonapons­ki sustav”, pojašnjava Margareta Zibar.

Kako bi se upotpunile zakonske regulative EIHP prepoznaje potencijal­e u korištenju geotermaln­e i sunčeve energije u centralizi­ranim toplinskim sustavima. “Energetska strategili izgrađeno je u Hrvatskoj od travnja

2014. do kraja 2019. godine

Što je nZEB?

To su zgrade gotovo nulte energije koje koriste vrlo nisku količinu energije, a koja se u značajnoj mjeri dobiva iz OIE, dijelom i proizvodnj­om na ili oko zgrade

nZEB zgrada

ja do 2050. godine predvidjel­a je energetsku obnovu zgrada, novu nZEB gradnju i sunčane toplinske sustave kao okosnicu za energetsku tranziciju. Predviđena je primjena mjera unaprjeđen­ja na 90 posto postoposto­jećih zgrada, odnosno 169 milijuna četvornih metara. Potrebno ulaganje procijenje­no je na 32 milijarde eura. Također, u pripremi su novi modeli pogodni za opskrbljiv­ače energijom koji su dio sustava energetske učinkovito­sti, a to su uspostava pametnog doma, unaprjeđen­je toplinskih podstanica, punionice za električna vozila, korištenje sunčeve energije, fotonapons­ke elektrane i uvođenje individual­nih vodomjera”, zaključila je Margareta Zidar.

U vremenima u kojima živimo važno je koristiti energetsku, ali i komunikaci­jsku tehnologij­u kako bi se projekti događali brže, kako bi ih bilo više i kako bismo jedni od drugih mogli preslikava­ti najbolje prakse. ❖

 ?? PD ?? Na Poslovna TV-u o prednostim­a i primjeni nZEB-a pričala je Margareta Zidar s Odjela za energetsku učinkovito­st Energetsko­g instituta Hrvoje Požar (desno)
PD Na Poslovna TV-u o prednostim­a i primjeni nZEB-a pričala je Margareta Zidar s Odjela za energetsku učinkovito­st Energetsko­g instituta Hrvoje Požar (desno)
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? nZEB nije jednako definiran u zemljama članicama EU, a u Hrvatskoj je zakonska obveza od 2019. godine
SHUTTERSTO­CK nZEB nije jednako definiran u zemljama članicama EU, a u Hrvatskoj je zakonska obveza od 2019. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia