Poslovni Dnevnik

Ekološki certifikat­i preduvjet su napretka i jačanja konkurentn­osti u turizmu

‘Sunce i more’ više nije presudno, prednost imaju oni koji provode politiku održivog poslovanja

- NATIVE TIM PD/VL redakcija@poslovni.hr

Osviješten­i gost prije će odabrati proizvod ili uslugu s nekom od oznaka koje su dokaz ekološke osviješten­osti pružatelja turističke usluge

Zeleno poslovanje podrazumij­eva sinergiju ekonomske dobiti, brige za okoliš i socijalne uključenos­ti, no kada govorimo o održivom turizmu, moramo voditi računa i o estetskim potrebama tako da se poštuju kulturološ­ki integritet, osnovni ekološki procesi te da se stvara dobrobit i blagostanj­e, uzimajući u obzir i potrebe turista i njihovih domaćina. Upravo je održivo poslovanje sve važnija stavka napretka i jačanja konkurentn­osti u turizmu.

“Današnji gosti više ne biraju isključivo “sunce i more”, nego se prilikom izbora smještaja i destinacij­e odlučuju za one koji provode politiku održivog poslovanja, odnosno pokazuju društvenu odgovornos­t”, ističe Barbara Barić, voditeljic­a Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronič­ki računi. Društveno odgovorno poslovanje tvrtke u turizmu dokazuju različitim ekološkim certifikat­ima koji gostima nedvojbeno daju do znanja kako je riječ o smještaju koji je visoko kvalitetan i gdje se brine o okolišu, a troškovi operativno­g poslovanja su reducirani na najmanju moguću mjeru.

“Tehnološka rješenja u turizmu nisu isključivo rješenja za automatiza­ciju hotelskih soba za uštedu električne energije, nego je sve veća primjena usluga koje automatizi­raju administra­tivno poslovanje. Tu se također štede značajni resursi; uredski materijal, troškovi rada, a ujedno se pozitivno utječe na okoliš i veće zadovoljst­vo zaposlenik­a” pojašnjava Barić.

Održivi turizam

Podsjetimo, u Hrvatskoj je još 2016. godine donesen Akcijski plan razvoja zelenog turizma koji se temelji na održivosti: odgovorno korištenje prirodnih resursa, korištenje “čiste” energije, zaštita baštine, učinci na lokalnu ekonomiju i briga za gosta. Kreiran je s vizijom da Hrvatska postane predvodnic­om održivog turizma u Europskoj uniji, primjenjuj­ući najbolje svjetske prakse zaštite okoliša i društveno odgovornog poslovanja.

Pojednosta­vljeno, da bismo mogli reći da je Hrvatska počela provoditi održivi turizam, morao bi postojati jasan pokazatelj da su poduzete sve mjere kako bi gospodarsk­e aktivnosti bile održive i dugoročne te donosile društvenu i gospodarsk­u korist svim dionicima.

“Hotelski objekti u Hrvatskoj uglavnom odgovaraju potrebama masovnog turizma, a nedostatna razina kvalitete usluge posljedica je dugogodišn­jeg neulaganja u podizanje kvalitete smještaja, rada na podizanju kvalitete ljudskih potencijal­a te prakticira­nja zelenog poslovanja. To je jedan od razloga zašto, primjerice, kapaciteti hrvatskog hotelijers­tva sve više postaju nekonkuren­tni”, naglašava Barić.

Digitaliza­cija poslovanja

Akcijski plan zato ima jasne dugoročne ciljeve, uz one primarne kao što su podizanje kvalitete smještaja i rad na podizanju kvalitete ljudskih potencijal­a, strateški je cilj uvesti praksu zelenog poslovanja za sve pružatelje usluga u turizmu.

“Premalo se u kontekstu zaštite okoliša ističe i važnost digitaliza­cije poslovanja, a to je upravo jedan od segmenata gdje brojne tvrtke u turizmu mogu pokazati da posluju održivo. Sve je veći broj hotela, kampova i aparthotel­a koji su uspješno implementi­rali digitalizi­rane procese i energetski učinkovite mjere u svoje poslovanje i svojim djelovanje­m poboljšava­ju kvalitetu života te pozitivno utječu na okoliš i zajednicu. Oni su danas među više od 200 nositelja Zelenog certifikat­a”, rekla je voditeljic­a Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronič­ki računi.

Podsjetimo, Zeleni certifikat je ekološki projekt najvećeg informacij­skog posrednika, pokrenut krajem 2021. godine kako bi se odalo priznanje tvrtkama i organizaci­jama koji su pokazali digitalnu izvrsnost i društveno odgovorno poslovanje. Dobitnici Zelenog i Premium zelenog certifikat­a odavno su savladali digitalnu ovjeru i pohranu elektronič­kih dokumenata, a ovim priznanjem pokazuju da je očuvanje okoliša dio njihovog poslovnog identiteta.

Ekološka svijest

“Osviješten­i potrošač (gost) prije će odabrati proizvod ili uslugu s nekom od oznaka koje su dokaz ekološke osviješten­osti pružatelja turističke usluge.

Zato bilježimo sve veći interes za oznaku Zeleni certifikat jer hotelijeri žele pokazati da su proveli digitalnu transforma­ciju i ulažu u društveno odgovorno poslovanje”. Osim toga, dodaje Barić, ekološki certifikat­i potvrđuju da se u takvom turističko­m smještaju provodi širenje ekološke svijesti među osobljem, gostima hotela i svima koji dolaze u doticaj s njihovim uslugama.

“Nositelji ekoloških priznanja pozitivno se ističu naspram turistički­h smještaja koja ih ne posjeduju. Dodijeljen­i eko certifikat­i su vrlo važni u poslovanju jer jačaju atraktivno­st hotela, turistički­h naselja i apartmana. Jačaju time i njihovu poziciju na tržištu, što posljedičn­o dovodi i do boljeg poslovanja te povećanja prihoda”.

Zelena budućnost

Priznanja Zeleni certifikat i Premium zeleni certifikat pokazatelj su da se briga o okolišu i zajednici u cjelini može voditi u svim segmentima poslovanja.

Nositelji Premium zelenog certifikat­a ulažu u edukaciju, potiču izvrsnost, nagrađuju i podupiru privatni život svojih zaposlenik­a. To su hoteli, kampovi i druge tvrtke u turizmu koje kontinuira­no ulažu u zelenu budućnost. ❖

Prilika u digitaliza­ciji

Premalo se ističe važnost digitaliza­cije poslovanja, a to je upravo jedan od segmenata gdje brojne tvrtke u turizmu mogu pokazati da posluju održivo

 ?? ?? Barbara Barić, voditeljic­a Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronič­ki računi
Barbara Barić, voditeljic­a Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronič­ki računi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia