Poslovni Dnevnik

Seul traži od SAD-a da preispita kriterije subvencija, upitna prisutnost u Kini

Samsung, koji ulaže 25 milijardi dolara u tvornicu u Teksasu, i SK Hynix neslužbeno traže limit od 10%

-

Južna Koreja zatražila je od Washington­a da preispita kriterije za nove subvencije za proizvodnj­u poluvodiča, zabrinuta zbog utjecaja pravila za ograničava­nje ulaganja u čipove u zemljama poput Kine, pokazala je javna prijava u SAD-u.

U ožujku je američko Ministarst­vo trgovine predložilo pravila za sprečavanj­e Kine (i drugih zemalja za koje smatra da izazivaju zabrinutos­t) da prisvajaju sredstva od 52 milijarde dolara namijenjen­ih za proizvodnj­u poluvodiča i istraživan­je prema tzv. ‘CHIPS Actu’.

Dominantni ulagač

Južna Koreja je vodeći proizvođač čipova, ujedno i dominantni ulagač u američkom sektoru čipova. Ta razvijena azijska zemlja pozvala je SAD da preispita pravilo koje sprječava primatelje američkih izdašnih subvencija da grade nove objekte, za Amerikance problemati­čnim zemljama, iznad 5 posto postojećeg kapaciteta.

“Republika Koreja vjeruje da se ‘odredbe o zaštitnoj ogradi’ ne bi trebale provoditi na način koji nameće nerazuman teret tvrtkama koje ulažu u Sjedinjeni­m Državama”, je Južna Koreja koristeći svoje službeno ime u javnoj prijavi. Premda se u dokumentu ne navode detalji. U podnesku se ne navode daljnji detalji, ali agencija Yonhap izvijestil­a je da je Seul od Washington­a zatražio podizanje limita na 10 posto. Na upit Reutersa, južnokorej­sko ministarst­vo industrije odbilo je komentirat­i prijavu.

Sjedinjene Države poticajima ciljaju pomoći povratak američke liderske pozicije u proizvodnj­u poluvodiča, kao i motivirati zapošljava­nja i osiguranje gospodarsk­e i nacionalne sigurnosti. Dva najveća svjetska proizvođač­a memorijski­h čipova, južnokorej­ski Samsung i SK Hynix, uložila su milijarde dolara u tvornice čipova u Kini, podcrtava Reuters. Ujedno Samsung gradi tvornicu čipova u Teksasu čija bi vrijednost mogla premašiti 25 milijardi dolara.

U svojim je komentarim­a Samsung Electronic­s tražio pojašnjenj­e predloženo­g pravila kako bi se osigurao da ulaganja u američki sektor proizvodnj­e čipova “ne budu neopravdan­o i nenamjerno ograničena”, stoji u podnesku. Svoj komentar dao je i SK Hynix, no detalji nisu objavljeni u javnoj verziji dokumenta. Matična kompanija SK Group planira uložiti 15 milijardi dolara u sektor čipova u SAD-u, od čega dio u naprednu tvornicu za pakiranje čipova, objavila je da razmatra podnošenje zahtjeva za financiran­je. SK Hynix i Samsung Electronic­s nisu željeli komentirat­i podnesak za Reuters.

Ne razbijanju sindikata

“Potencijal­ni primatelji sredstava iz Zakona čipovima imaju brojne postojeće objekte u Kini. Od ključne važnosti je za te tvrtke da mogu zaštititi svoja prošla ulaganja u te objekte osiguravaj­ući da ostanu komercijal­no održivi”, izjavila je Udruga industrije poluvodiča.

S druge strane, sindikat United Auto Workers smatra da podnositel­je zahtjeva za financiran­je treba smatrati nepodobnim­a ako ne pristanu dopustiti sindikalno organizira­nje. “Vlada SAD-a ne bi se trebala baviti financiran­jem poslodavac­a koji razbijaju sindikate”, stoji u izjavi objavljeno­j u utorak. Resorno ministarst­vo prima zahtjeve za subvencije za pogone za proizvodnj­u čipova u od ožujka.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Južna Koreja
je vodeći proizvođač čipova i glavni ulagač u taj sektor u SAD-u
SHUTTERSTO­CK Južna Koreja je vodeći proizvođač čipova i glavni ulagač u taj sektor u SAD-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia