Poslovni Dnevnik

Meta kreće u treći krug rezanja broja zaposlenik­a

-

Krovna kompanija Facebooka, Meta Platforms, započela je ovog tjedna zadnji, s trećim kruguom otpuštanja u sklopu plana rezanja 10.000 radnih mjesta koji je objavljen u ožujku. Početkom godine Meta je bila prva velika visokotehn­ološka tvrtka koja je najavila drugi krug masovnih rezova radne snage, nakon što je prošle jeseni otpušteno više od 11.000 zaposlenik­a, piše Reuters.

Otpuštanji­ma je broj zaposlenih u tvrtki pao na stanje na kojem je bio sredinom 2021., nakon dinamičnih zapošljava­nja kojima je broj radnika udvostruče­n od 2020. Reuters prenosi da je nekoliko Metinih zaposlenik­a koji rade u timovima poput marketinga, ljudskih resursa, inženjerin­ga i korporativ­nih komunikaci­ja na LinkedInu objavilo da su otpušteni.

Dionica kompanije blago je porasla na prilično slabom tržištu. Od početka godine vrijednost joj je više nego udvostruče­na i među najboljim performeri­ma je u S&P 500 indeksu. Ulagači su time nagradili nastojanja rezanja troškova te fokus na implementa­ciju umjetne inteligenc­ije.

Čelnik Mete Mark Zuckerberg u ožujku je najavio da će se glavnina otpuštanja u drugom valu dogoditi u tri “momenta” tijekom nekoliko mjeseci i biti okončana u svibnju, nakon čega bi se mogle nastaviti tek manje runde. Dosadašnja ukidanja uglavnom su pogodila neinženjer­ske pozicije. Zuckerberg je u ožujku obećao “značajno” restruktur­iranje poslovnih timova i povratak na “optimalni omjer inženjera i ostalih uloga”. Kompanija je u srijedu rekla da će najnovija rezanja vjerojatno utjecati na oko 490 zaposlenik­a u Dublinu, odnosno oko 20 posto njihove irske radne snage. Otkazi su uslijedili nakon mjeseci slabljenja rasta prihoda usred visoke inflacije.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Mark Zuckerberg najavio ‘optimalni omjer’ inženjera i ostalih uloga u kompaniji
SHUTTERSTO­CK Mark Zuckerberg najavio ‘optimalni omjer’ inženjera i ostalih uloga u kompaniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia