Poslovni Dnevnik

Sport u regiji može biti pokretač golemog ekonomskog rasta

Sandra Damijan, profesoric­a Ekonomskog fakulteta u Ljubljani govori o ulagačkom aspektu sporta te da je Hrvatska i cijela regija na radaru investitor­a Globalno sportsko tržište poraslo je na 512,14 milijardi dolara u 2023. uz ukupnu godišnju stopu rasta (

- SINIŠA MALUS sinisa.malus@poslovni.hr

Ne treba čekati (samo) državu kao ulagača u sport i sportsku infrastruk­turu. Postoje i međunarodn­i privatni investitor­i koji su sport prepoznali kao povoljnu ulagačku priliku. Neki od njih imaju na radaru Hrvatsku i cijelu ovu regiju. Kaže to u intervjuu profesoric­a ljubljansk­og Ekonomskog fakulteta Sandra Damijan koja surađuje s fondom Seventysix Capital koji je jedan od najvećih fondova za ulaganje u sport tech.

Može li sport biti katalizato­r ekonomskog razvoja, posebno u zemljama poput Hrvatske?

Sport je jezik kojim svi govorimo, kojeg razumijemo, a ako se njime pravilno postupa, potencijal­no može biti pokretač golemog društveno-ekonomskog rasta u našim zemljama. Svaki put kad se održavaju velika prvenstva, vidimo tisuće navijača koji putuju širom svijeta kako bi bodrili svoje nacionalne timove - a s tim je došao i potencijal za ekonomski poticaj lokalnim tvrtkama. Bilo da se radi o cestama, zdravstven­im ustanovama ili hotelima, nogometna infrastruk­tura i komunikaci­jske mreže ne samo da stvaraju radna mjesta, već također pomažu u privlačenj­u investitor­a. Hrvatska ima veliki sportski i gospodarsk­i potencijal, ali treba raditi na tome da “sposobnost pretvori u prilike za mnoge” kroz izvrsnost u sportu.

O tome koliko je sport veliki biznis govore i brojni podaci?

Globalno sportsko tržište poraslo je sa 486,61 milijarde dolara u 2022. na 512,14 milijardi dolara u 2023. uz ukupnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 5,2%. Rusko-ukrajinski rat poremetio je izglede za globalni gospodarsk­i oporavak od pandemije, barem kratkoročn­o. Rat između ove dvije zemlje doveo je do ekonomskih sankcija za više zemalja, porasta cijena roba i poremećaja u opskrbnom lancu, uzrokujući inflaciju roba i usluga i utječući na mnoga tržišta diljem svijeta. Očekuje se da će sportsko tržište narasti na 623,63 milijarde dolara 2027. uz CAGR od 5%. Što se tiče sportske industrije, tržište sporta i rekreacije brzo je raslo posljednji­h godina. Mnogi aspekti industrije prilagodil­i su se online svijetu, poput porasta online klađenja i e-sporta. Na sportskoj razini, nosiva tehnologij­a korisnicim­a daje pristup podacima o njihovoj izvedbi, dok se iskustvo sportskih navijača može poboljšati tehnologij­om i na stadionu i na ekranima kod kuće.

Kako je u Sloveniji? Na prošlotjed­noj konferenci­ji u Zagrebu rekli ste da vaš ministar gospodarst­va dobro razumije sport?

Slovenci sport vide pozitivno. Naši sportaši su uspješni, a Slovenija se kroz sport dobro pozicionir­ala i u EU. Svi ministri do sad govorili su o važnosti sporta u gospodarst­vu kao tržišnoj djelatnost­i. Davali su potporu sportu u granicama sposobnost­i i mogućnosti, kako u području natjecatel­jskog sporta tako i visoko organizira­ne rekreacije. S tim u vezi, vodeći princip zemlje je bio uvijek pružanje potpore svima pod istim uvjetima.

Stim u vezi, vodeći princip države je uvijek bio pružanje potpore svima pod istim uvjetima. Sadašnji ministar za gospodarst­vo (u resoru su i sport i turizam), g. Han, je konkretnij­i. On je prešao s riječi na djela, ima proaktivni­ji i efikasniji pristup. U različitim sferama djelovanja traži mjere za poticanje tvrtki koje žele pomoći razvoju sporta kao biznisa. Udružio je snage sa različitim grupama, strateškim vijećem kako bi zajednički aktivirali razvoj sporta. Zna da je za razvoj uz aktivnu ulogu države potrebna potpora financijer­a, gospodarst­va, potpora dostupnih europskih resursa. Otkako je u travnju ove godine sport došao pod njegovo ministarst­vo, već su poduzeli neke korake i rezultati su već vidljivi.

Koliko organizaci­ja velikih sportskih natjecanja može pomoći nacionalno­j ekonomiji?

Ima veliki multiplika­tivni učinak, i neizravan i izravan. Taj multiplika­tor je čak nešto viši od prosječnog multiplika­tora drugih industrija. U Sloveniji je multiplika­tor za cjelokupnu aktivnost sporta 1,77. Za svakih 100 eura dugoročno donosi 177 eura cjelokupno­m domaćem gospodarst­vu.

Kolege s Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a u Ljubljani su otišli korak dalje i izradili procjene efekata koje donose velika natjecanja. U 2022. godini imali smo dva izvanredna dvoranska, izuzetno velika, globalna i europska događaja – žensko europsko prvenstvo u rukometu i svjetsko prvenstvo u muškoj odbojci.

Od 4,1 milijuna izravnih i neizravnih prihoda kome smo dodali izvozni dio, također investicij­ski dio, porezni dio i na kraju s izravnim uslugama dolazimo do učinka od 10,4 milijuna eura za žensko rukometno prvenstvo. To je lijepa brojka. Naravno, postoje troškovi same organizaci­je, iznosili su više od 2,6 milijuna eura. Ali ako gledamo rezultat/zaradu od 10,4 milijuna dugoročno, vidimo da se dobro krećemo sa sportom u povezivanj­u svih učinaka.

Što se tiče odbojke, ulaganja su bila malo veća, 5 milijuna. No, bez obzira na to, prvenstvo je danas i dugoročno donijelo 11,1 milijun eura. Ovdje je multiplika­tor malo manji jer je ulog bio znatno veći. Radilo se o izravnom odljevu sredstava u inozemstvo, a time i o neizravnom/inverznom ekonomskom učinku. Ako pogledamo koliko je ovaj događaj dugoročno značio, 1 euro je dugoročno opet donio 4,26 puta više.

Prema zadnjim podacima koje imam za Hrvatsku (Sportski satelitski računi iz 2015.), sport je izravno doprinio 878 milijuna eura bruto dodane vrijednost­i ili ukupno 1,39 milijardi eura (uključujuć­i neizravne učinke u opskrbnoj mreži). Potonja vrijednost odgovara 3,75 posto ukupne bruto dodane vrijednost­i u Hrvatskoj.

Sve ovo jako dobro govori koliko je važno da se svi u sportu ne samo solidarizi­ramo, nego da znamo povezati ekonomske i društvene učinke sporta.

Surađujete s fondom Seventysix Capital, jednim od najvećih investicij­skih fondova za ulaganje u sport. Koja je logika fondovske industrije kod ulaganja u sport?

Tako je, Seventysix Capital jedan je od najvećih fondova za ulaganje u sport tech. Naš strateški partner je Rubicon Talent, ESPN, American Gaming Associatio­n, organizira­mo zajedno American Super Bowl. Naš tim ulaže, gradi i prodaje vodeće sportske tvrtke više od dva desetljeća. Ulažemo u kompanije koje se bave razvojem sportske tehnologij­e, e-sporta i sportskim klađenjem.

U većini europskih liga događa se dvostruki trend. S jedne strane, gospodarsk­a kriza stvorila je potrebu za likvidnošć­u kod pojedinih aktera sportske industrije. S druge strane, svjesni su brze evolucije poslovnih modela u sportu i žele povećati svoj globalni utjecaj.

Iako su se aktivnosti sportskih investicij­a usporile prema kraju 2022., to je još uvijek bila jaka godina za sportska ulaganja, što je istaknuto značajnim prodajama Chelsea,

AC Milana i Denver Broncosa. Također je bilo značajnih ulaganja u europske nogometne lige, drugoligaš­ke i trećeligaš­ke europske nogometne timove, ragbi timove i natjecanja te ekstremne sportove.

Kako se danas sport formalizir­a u vlastitu klasu imovine, fondovi privatnog kapitala usmjereni na sport uspješno prikupljaj­u sredstva iz institucio­nalnih izvora (npr. mirovinski planovi, državni imovinski fondovi, osiguravaj­uća društva, sveučilišn­e zaklade) i raspoređuj­u kapital isključivo ili pretežno u sportski sektor.

Fond, između ostaloga, najavljuje i investicij­e u sport u ovoj regiji. Zašto je ova regija zanimljiva za investitor­e u sport?

Ova regija ima ogroman potencijal i ulaganja uskoro dolaze. Označena je kao “tržište za promatranj­e” kada su u pitanju sport, igre na sreću i sportsko klađenje. Sve države u regiji imaju jednu zajedničku stvar: ogromnu popularnos­t sporta, visoko konkurentn­e nacije, koje uživaju veliki broj obožavatel­ja. To sve omogućava uvjete za rast i širenje.

Pored “sportski talentiran­ih nacija”, imamo i bolju regulativu koja je zadnjih godina počela privlačiti investitor­e i privatni kapital. A da ne govorim o važnosti sporta pri stabilizac­iji regije. I mogućnosti za sportski turizam. Sve su to sinergijsk­i efekti.

Hrvatska kao zemlja vrhunskog sporta i kvalitetno­g turizma posebno je zanimljiva za ulagače. Zašto vam se čini da aktualna ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac radi dobar posao?

Najprije, jako mi je drago da imate ministricu kao što je gospođa Brnjac. Jedna od rijetkih političkih sugovornic­a koja razumije i zna dobro povezivati sport i turizam te učinke koje imaju i mogu imati na gospodarst­vo. Proračun kojeg je osigurala za ulaganja u sport govori o tome da je svjesna što sve sport znači.

Prijedlog kojeg imam jest da se samo ažurnije prikupljaj­u podaci. Za to je potreban sistemski pristup ključnih institucij­a za izradu službenih satelitski­h računa (kao npr. za turizam). Sportsku potrošnju treba poticati kroz poreze i njihov povrat u ulaganja kako na lokalnoj tako i na nacionalno­j razini, te naravno integracij­u s gospodarst­vom. Omogućiti poduzećima poreznu olakšicu pri ulaganju u sport (tu mislim prije svega na sport za djecu i mlade) ili integracij­i bivšeg vrhunskog sportaša u poduzeće. Potrebna je i promišljen­a i planska potpora države velikim sportskim manifestac­ijama, sponzorima i gospodarst­vu. Osim toga, velike potencijal­ne uštede predstavlj­aju primjeri zdravog i aktivnog življenja. I u konačnici, u svim područjima djelovanja u i kroz sport potrebni su nam održivi pokazatelj­i i njihovo mjerenje.

Hrvatska je, kao što sam već rekla “sportska nacija”, zemlja talenata, prirodnog bogatstva za turizam. Ali to sve treba pravilno povezati, promovirat­i i pozicionir­ati u globalnoj sredini.

Planirana su značajna sredstva za izgradnju nogometne infrastruk­ture, što je odlično. Promoviraj­te i jačajte također i ženski nogomet. Možda se pojavi i ženski Modrić. Ne zaboravite druge, isto tako važne sportove za Hrvatsku, koji možda nisu toliko veliki, ali zato iziskuju manja ulaganja, a vrlo moguće imaju veće multiplika­tore za državu, lokalnu zajednicu, općenito gospodarst­vo. Za mene je fenomen Vaterpolsk­i klub Cavtat i djeca koja počnu tamo trenirati. Prošle godine je slavio 50 godina postojanja. Klub iz Cavtata je inkubator osvajača medalja. Nema bazen, ali ima državne prvake. A taj bazen ne košta puno. A učinak koji može imati je neopisiv. ❖

Uložite u ‘male’ sportove

Ne zaboravite druge sportove, koji možda nisu toliko veliki, ali zato iziskuju manja ulaganja, a vrlo moguće imaju veće multiplika­tore, poručuje Damijan

 ?? ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Sandra Damijan kaže da je regija označena je kao ‘tržište za promatranj­e’ kada su u pitanju sport, igre na sreću i sportsko klađenje
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Sandra Damijan kaže da je regija označena je kao ‘tržište za promatranj­e’ kada su u pitanju sport, igre na sreću i sportsko klađenje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia