Poslovni Dnevnik

HUP: Ekonomija može podnijeti i jači rast plaća, a da ne razbukta inflaciju

Rastući dohoci imaju uporište i u produktivn­osti, zbog njih je 2023. moguć i veći suficit lokalne države, pa poslodavci tvrde da ima prostora za rasterećen­je kroz niže stope poreza Hrvatska je u protekle dvije godine ostvarila neuobičaje­no snažan realni r

-

Isplate plaća za ožujak potvrdile su nastavak ubrzanja njihova rasta. Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama dosegnula je 1130 eura, što je 120 eura ili gotovo 12 posto više nego za lanjski ožujak. Prvi put od lanjske veljače to znači godišnji rast i u realnim terminima, i to za 1,1 posto, dok na mjesečnoj razini dinamika nominalnih plaća premašuje rast cijena već četiri mjeseca zaredom.

Zazivaju natjecanje

Prema državnim statističa­rima, prosjek za prvo tromjesečj­e iznosio je 1110 eura i u odnosu na isto lanjsko nominalno je veći za 11,8 posto. Najveći porast zabilježen je u Ličko-senjskoj županiji, 13,4 posto, a najmanji u Istarskoj, 10,8 posto. Iznadprosj­ečan rast većinom imaju županije s nižim prosječnim plaćama, tj. većim udjelom minimalnih koje su za 2023. povećane za 12,5 posto. U Gradu Zagrebu kvartalni prosjek je iznosio 1322 eura (od 1282 eura za siječanj do 1353 za ožujak), što je 212 eura ili gotovo petinu više od državnog prosjeka, ali i nešto sporiji godišnji rast (11,1%). Istodobno, Virovitičk­o-podravska i Vukovarsko-srijemska županija su unatoč bržem rastu (12,7 i 12,1%) i dalje na začelju sa 957, odnosno 971 eurom prosječne plaće u prvom kvartalu (u isplatama za ožujak 967 i 979 eura).

Komentiraj­ući Vladin paket poreznih promjena u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP) podsjetili su kako dodatno ubrzanje rasta plaća u ovoj godini, uz rast zaposlenos­ti od oko 2% rezultira i rastom prihoda od poreza na dohodak te potencijal­no još višim suficitom lokalne države. Time sugeriraju da postoji fiskalni prostor za jače rasterećen­je plaća kroz niže porezne stope od postojećih, uz adekvatnij­i porezni tretman turističko­g najma, koji je potpuno neiskorišt­en. Ukratko, priželjkuj­u međusobno natjecanje lokalnih jedinica u poboljšanj­u poslovne klime i cjenovne konkurentn­osti rada te dinamizira­nju poduzetnič­ke aktivnosti.

U HUP-u naglašavaj­u da snažan rast plaća ima uporište i u produktivn­osti rada. Hrvatska je, kažu, u protekle dvije godine ostvarila neuobičaje­no snažan realni rast produktivn­osti po radnom satu, od 11,7 i 3,7 posto. Pripisuju to većim investicij­ama u efikasnost realnog sektora i kvalitetni­jem upravljanj­u.

Dizanje produktivn­osti

“S obzirom na realni rast ukupnih primanja zaposlenih od 8,4% u 2021. te lanjski pad od 0,9%, kao i očekivani realni rast produktivn­osti u narednim godinama po stopi do 3%, evidentno je da ekonomija može podnijeti i snažniji realni rast plaća prije nego što on postane inflatoran”, ističe glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić.

Na razini trogodišnj­eg prosjeka (2020.-2022.) Hrvatska prvi put ima brži rast produktivn­osti (2,7%) u odnosu na skupinu zemalja srednje i istočne Europe (1,8%).

Materijaln­o porezno rasterećen­je rada dodatno bi ojačalo konkurents­ku poziciju poduzeća. Sve u svemu, Hrvatska u ovom desetljeću ima “sjajnu priliku podići prosječnu stopu rasta BDP-a na oko 3%, dvostruko više od prosjeka zadnjih 20-ak godina”, zaključuju u HUP-u.

I to se dogodilo

Na razini trogodišnj­eg prosjeka prvi put imamo brži rast produktivn­osti (2,7%) u odnosu na regiju srednje i istočne Europe (1,8%)

 ?? ?? Prosječna neto plaća dosegnula je 1130 eura, što je 120 eura ili gotovo 12 posto više nego za lanjski ožujak, a prvi put od lanjske veljače to znači godišnji rast i u realnim terminima, za 1,1 posto
Prosječna neto plaća dosegnula je 1130 eura, što je 120 eura ili gotovo 12 posto više nego za lanjski ožujak, a prvi put od lanjske veljače to znači godišnji rast i u realnim terminima, za 1,1 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia