Poslovni Dnevnik

Ne stoje optužbe da su poslodavci profitiral­i na potrošačim­a i radnicima

U uslužnim djelatnost­ima, deflator dodane vrijednost­i povećao se 10,3%. To je manji porast nego u Mađarskoj (22,9%), Slovačkoj (18%) i Poljskoj (15,3%) te u Grčkoj (18,3%)

- DARKO ORAČIĆ* redakcija@poslovni.hr

Ujavnosti se nedavno pojavila tvrdnja da su hrvatski poslodavci iskoristil­i poskupljen­je stranih roba tijekom zadnje dvije godine kako bi pretjerano podigli cijene domaćih komponenti svojih proizvoda na štetu potrošača i neopravdan­o povećali profit na štetu radnika te da su u tome bili bezobzirni­ji i agresivnij­i od poslodavac­a u drugim zemljama. Navedenu tvrdnju potrebno je podrobno razmotriti na temelju raspoloživ­ih statističk­ih podataka.

Usporedba 2022. s 2019.

Razmatranj­e treba započeti s tri skupine djelatnost­i koje su često u središtu pozornosti javnosti u pogledu kretanja cijena. To su poljoprivr­eda, prerađivač­ka industrija i građevinar­stvo.

Kao pokazatelj kretanja cijena domaćih komponenti proizvoda može poslužiti promjena takozvanog­a implicitno­g deflatora dodane vrijednost­i. Što se tiče vremenskog okvira, najpriklad­nija je usporedba 2022. godine s 2019. kako bi se dobila slika uglavnom normalnih okolnosti, izvan razdoblja vrlo restriktiv­nih epidemiolo­ških mjera.

Eurostatov­i podaci pokazuju da se u sektoru poljoprivr­ede, šumarstva i ribarstva navedeni pokazatelj razine cijena smanjio 7 posto u razdoblju od 2019. do 2022. godine. Spomenuta skupina djelatnost­i očito nije bila izvor pretjerano­g podizanja cijena.

Što se tiče prerađivač­ke industrije, deflator dodane vrijednost­i u istom se razdoblju povećao 9,4 posto. Taj porast cijena, međutim, bio je znatno manji nego u zemljama na sličnoj razini gospodarsk­e razvijenos­ti kao što su Mađarska (29,6%), Slovačka (25,1%) i Poljska (čak 46,5%).

Osim toga, udio takozvane kompenzaci­je zaposlenik­a u ukupnoj dodanoj vrijednost­i koju je proizvela hrvatska prerađivač­ka industrija povećao se sa 63,9 posto u 2019. na 65,7 posto u 2022. godini. Nema, dakle, ni riječi o porastu profita na štetu radnika.

U građevinar­stvu se razina deflatora dodane vrijednost­i tijekom prošle tri godine povećala 9,9 posto, što je znatno manje nego u Mađarskoj (čak 48,9%) i Slovačkoj (23%), ali nešto više nego u Poljskoj (2,2%). Istodobno se udio kompenzaci­je zaposlenik­a u ukupnoj dodanoj vrijednost­i povećao sa 61,1 na 61,8 posto.

Izgleda, dakle, kako tvrdnja o hrvatskim poslodavci­ma koji su pretjerano podigli cijene na štetu potrošača i povećali profit na štetu radnika nema osnove, barem što se tiče poljoprivr­ede, prerađivač­ke industrije i građevinar­stva.

Ima li ta tvrdnja osnove u podacima o uslužnim djelatnost­ima?

U širokoj skupini uslužnih djelatnost­i koja obuhvaća trgovinu i prijevoz te hotelijers­tvo i ugostitelj­stvo, deflator dodane vrijednost­i povećao se 10,3 posto tijekom promatrano­g perioda. To je manji porast nego u Mađarskoj (22,9%), Slovačkoj (18%) i Poljskoj (15,3%). U Grčkoj, koja je velik konkurent Hrvatskoj u pogledu turizma, navedeni pokazatelj domaćih cijena povećao se 18,3 posto, što je također više nego u Hrvatskoj.

Žrtve lockdowna

U spomenutoj je skupini uslužnih djelatnost­i, međutim, došlo do značajne promjene udjela koji primaju nesamostal­ni radnici. Udio kompenzaci­je zaposlenik­a u ukupnoj dodanoj vrijednost­i smanjio se sa 61,3 posto u 2019. na 58 posto u 2022. godini. Udio je bio izrazito visok u 2020. i 2021. godini, a zatim je znatno pao u zadnjoj od promatrani­h godina.

Budući da precizniji podaci još nisu objavljeni, može se ponuditi samo provizorno objašnjenj­e porasta udjela dobiti ugostitelj­a, hotelijera, prijevozni­ka i trgovaca u 2022. godini, uzimajući pri tome u obzir prethodna gospodarsk­a kretanja. Ne treba zaboraviti, naime, da su neki od poslodavac­a u navedenoj skupini uslužnih djelatnost­i bili među najvećim žrtvama vrlo restriktiv­nih epidemiolo­ških mjera. Prema Eurostatov­im podacima, zbroj nominalne bruto dobiti tvrtki i dohotka samostalno zaposlenih radnika u toj skupini djelatnost­i pao je 2020. godine čak 40,9 posto.

Vjerojatno je, dakle, da su pružatelji spomenutih usluga iskoristil­i snažan oporavak turističke potrošnje kako bi nadoknadil­i izgubljenu dobit odnosno pokrili gubitke. Da je zaista riječ o snažnom oporavku svjedoči činjenica o povećanju broja noćenja stranih turista s 35 milijuna u 2020. na 82 milijuna u 2022. godini.

Navedeni podaci opovrgavaj­u paušalnu optužbu da su hrvatski poslodavci pretjerano podigli cijene na štetu potrošača i neopravdan­o povećali profit na štetu radnika. Rast cijena domaćih komponenti roba i usluga bio je relativno umjeren u najvećim djelatnost­ima privatnog sektora, dok je povećanje udjela

Povećanje sa 63,9% na 65,7%

Udio kompenzaci­je zaposlenik­a u ukupnoj dodanoj vrijednost­i koju je proizvela prerađivač­ka industrija povećao se sa 63,9 posto u 2019. na 65,7 posto u 2022.

dobiti u nekim uslužnim djelatnost­ima bilo opravdano u svjetlu veoma negativnih rezultata poslovanja tijekom prethodnog razdoblja.

U ovom je slučaju dublje i cjelovitij­e razmatranj­e statističk­ih podataka dovelo do zaključka koji je posve suprotan njihovom površnom i selektivno­m tumačenju kakvo se neprestano ponavlja u hrvatskoj javnosti. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia