Poslovni Dnevnik

Boris Vujčić: Inflacija na dva posto do 2025.

-

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju “cilja” Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisiti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

“Naše prognoze govore da će inflacija doći na ciljanu razinu od dva posto u roku od dvije godine, 2025. godine. Znači, kroz ovu i iduću godinu će ostati na povišenoj razini, ali nižoj no što je bila do sada”, izjavio je Vujčić na marginama danas otvorene 29. međunarodn­e Dubrovačke ekonomske konferenci­je, koju organizira HNB. Kako je napomenuo, stope inflacije padaju, a sva očekivanja i prognoze ESB-a i tržišta su da će se taj pad nastaviti. No, postoje i značajni rizici za takve prognoze, prvenstven­o vezane uz snažan pritisak od rasta cijena hrane i usluga.

Gospodarst­venici dižu cijene dok mogu i maksimizir­aju profit. U onom trenutku kada se suoče s padom prodaje, tada će ih prestati dizati”, smatra Vujčić.

Vujčić je u uvodnom dijelu konferenci­je istaknuo da su banke u eurozoni dosegnule najviše razine profitabil­nosti u dugo vremena, a da će se taj trend i nastaviti. S obzirom da banke deponiraju viškove likvidnost­i kod središnjih banaka, na što im one plaćaju kamate, Vujčić je rekao da će to negativno utjecati na financijsk­e rezultate središnjih banaka, pri čemu nije konkretno odgovorio na pitanje za rezultate HNB-a.

Upitan očekuje li daljnje podizanje kamatnih stopa od strane ESB-a i nakon očekivanih podizanja za 0,25 postotnih bodova u lipnju i srpnju, Vujčić je rekao da to ovisi o novim podacima, inflaciji i kreditnim uvjetima.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić najavio da će središnja banka povisiti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini
PATRIK MACEK/PIXSELL Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić najavio da će središnja banka povisiti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia