Poslovni Dnevnik

Poljoprivr­eda među rijetkima s plusom u robnoj razmjeni

-

Ulanjskim vanjsko-trgovinski­m odnosima, za koje je DZS objavio konačne podatke, prerađivač­ka industrija imala je najveći utjecaj i na izvoz i uvoz, dok je opskrba energijom i plinom najviše podigla izvozne rezultate, a rudarstvo uvozne. Izvoz je dosegnuo ukupan iznos od 24,12 milijarde eura i rastao je na godišnjoj razini za 31,2%. Vrijednost uvoza dosegla je 41,9 milijardi eura uz bitno snažniji rast, 47,5%.

Mineralna goriva i maziva, odnosno nafta i plin, činili su petinu izvoza i četvrtinu uvoza. Prerađivač­ka industrija čini oko 78% ukupnog izvoza i 79% uvoza, a među industrija­ma prehramben­a je imala snažan rast. Ona čini 8% izvoza, a njezina vrijednost porasla je za 24%, dok u uvozu sudjeluje s 8%, a iz te proizvodnj­e uvezeno je 31% više nego u 2021. Uvoz u toj djelatnost­i znatno premašuje vrijednost izvoza (33 milijarde naprama 18,9 milijardi eura), a zanimljivo da to nije slučaj i s poljoprivr­edom, koja je uz rijetke djelatnost­i u plusu u robnoj razmjeni.

Poljoprivr­eda i ribarstvo lani su, naime, izvezli ukupno 1,4 milijarde eura vrijednih roba, a uvezeno je robe za milijardu eura. U sektoru prerađivač­ke industrije tek je nekoliko područja u kojima je gospodarst­vo uspjelo biti u suficitu, a među tim rijetkima su proizvodnj­a nemetalnih mineralnih proizvoda, gotovih metalnih proizvoda izuzev strojeva i opreme, izvoz vode i otpada, te ICT.

Niti u jednoj djelatnost­i nije zabilježen pad u robnoj razmjeni, izuzev izvoza stručnih, znanstveni­h i tehničkih djelatnost­i, te uvoza u segmentu umjetnosti, zabave i rekreacije gdje su vrijednost­i ionako na vrlo skromnim vrijednost­ima. Od važnijih izvoznih sektora najmanji rast zabilježil­e su farmaceuts­ka proizvodnj­a (4%), te nekad velik izvozni sektor brodogradn­je (2,7%).

 ?? ?? Poljoprivr­eda i ribarstvo lani su izvezli ukupno 1,4 milijarde eura vrijednih roba
Poljoprivr­eda i ribarstvo lani su izvezli ukupno 1,4 milijarde eura vrijednih roba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia