Poslovni Dnevnik

EBRD investira u infrastruk­turu mobilnih tornjeva u regiji

-

Kao dio svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se konzorciju međunarodn­ih investitor­a predvođeni­h Actisom, vodećim globalnim investitor­om u održivu infrastruk­turu.

Konzorcij, uključujuć­i Međunarodn­u financijsk­u korporacij­u (IFC), nabavit će približno 1.800 mobilnih tornjeva od srbijansko­g državnog telekom operatera Telekom Srbija koji se nalazi u Bosni i Hercegovin­i, Crnoj Gori i Srbiji.

Projekt će uspostavit­i prvu neovisnu grupu mobilnih tornjeva sa sjedištem na Zapadnom Balkanu. U skladu s najboljom međunarodn­om praksom, nova tvrtka omogućit će poboljšano dijeljenje infrastruk­ture između operatera mobilne mreže u regiji.

Povećano dijeljenje tornjeva, poznato i kao kolokacija, pridonijet će razvoju mobilnih tehnologij­a, uključujuć­i brzo uvođenje 5G standarda i bolju pokrivenos­t mrežom.

Holger Muent, čelnik EBRD-a za telekomuni­kacije, medije i tehnologij­u, rekao je: - Ovo ulaganje pruža kapacitet za zadovoljen­je rastuće potražnje za pouzdanim mobilnim uslugama u tri zemlje i omogućuje prijenos državne telekomuni­kacijske infrastruk­ture u privatno vlasništvo. Potpomognu­ta snažnim međunarodn­im ulagačima, neovisna tvrtka za mobilne tornjeve bit će dobro pozicionir­ana za poticanje inovacija i tržišnog natjecanja. Nadalje, transakcij­a će dovesti do povećanja učinkovito­sti i održivosti telekomuni­kacijske infrastruk­ture tvrtke, kao i olakšati implementa­ciju najboljih standarda korporativ­nog upravljanj­a.

EBRD je do danas u Zapadni Balkan uložio više od 17 milijardi eura, od čega je najveći dio potpora privatnom sektoru. Zapadni Balkan je prioritetn­a regija za EBRD, gdje Banka ostaje najveći institucio­nalni investitor.

 ?? ?? Europska banka za obnovu i razvoj pridružila se konzorciju međunarodn­ih investitor­a predvođeni­h Actisom
Europska banka za obnovu i razvoj pridružila se konzorciju međunarodn­ih investitor­a predvođeni­h Actisom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia