Poslovni Dnevnik

Masa javnih plaća raste i više od 30%, kod privatnika 10%

Sindikati vs. brojke Od sudstva do zdravstva, raste pritisak na proračunsk­e rashode

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Sucima su lani plaće povećane za oko 580 eura, u zdravstvu najavljeno novo ‘pojačanje’ od 11,8 posto

Udruga hrvatskih sudaca još je u tzv. bijelom štrajku. Prva sljedeća prigoda za dogovor o njegovu okončanju bit će sutra ili preksutra, za kad je resorni ministar Ivan Malenica najavio razgovor s njihovim predstavni­cima. Nije otkrio što Vlada kani ponuditi, ali je odgovaraju­ći na novinarska pitanja podsjetio da su lani plaće sucima povećane za oko 580 eura. U međuvremen­u su pak Sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a te Preporod koji zastupa zaposlene u srednjoško­lskom obrazovanj­u za danas najavili konferenci­ju za medije. Na njoj će još jednom obrazložit­i svoje nezadovolj­stvo koeficijen­tima, novim zakonom o plaćama te, kako ističu, podcijenje­nim radom u obrazovanj­u i znanosti. Već ranije su u prilog podcijenje­nosti i “politike uravnilovk­e” iznijeli i neke konkretne usporedbe koeficijen­ata sveučilišn­ih profesora i nekih kategorija službenika u državnoj upravi.

Istodobno, dok je ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko dana rekao kako će prosječno povećanje plaća za sve djelatnike u zdravstvu biti 11,8 posto, uz raspon od 6 do 35,8 posto, te da će proračunsk­i efekt povećanja primanja u zdravstvu iznositi 247 milijuna eura (računajući i povećanja dodataka), sindikalni­m akcijama prijete i iz Hrvatskog liječničko­g sindikata. To uključuje i štrajk, poručili su uz tvrdnju da su krenuli s intenzivni­m pripremama za svoje akcije. Kad je riječ o njihovim plaćama, resorni ministar naveo je da plaća liječnika specijalis­ta raste s 1771 na 2500 eura, a s dežurstvim­a i prekovreme­nima i do 3500 eura.

U široj javnosti navođenja pojedinih konkretnih primjera, od sudaca do liječnika, izaziva podijeljen­a mišljenja. Neki imaju razumijeva­nja za sindikalne zahtjeve, neki ne. Neki promatrači na ustrajnost dijela sindikata u većim zahtjevima kažu tek: “Kad će, ako ne sad, u izbornoj godini”. Kako bilo, u pogledu ishoda pregovora odnosno odgovora sindikata trenutačno više neizvjesno­sti ima u redovima sindikalni­h predstavni­ka zaposlenih u javnim službama. Državni službenici i namješteni­ci očito su, ukupno gledano, zadovoljni­ji razmjerima povećanja primanja prošle i ove godine.

No, sindikalna pripetavan­ja u zoni državnog/javnog sektora potaknula su i propitivan­ja kretanja plaća koja se isplaćuju iz državnog proračuna u odnosu na one u privatnom sektoru.

Već neko vrijeme i statističk­i podaci o prosječnim plaćama po djelatnost­ima pokazuju da stopama godišnjeg rasta prednjače neke koje u smislu zaposlenos­ti pretežito predstavlj­aju javni sektor.

247 milijuna eura

iznosit će proračunsk­i efekt povećanja primanja u zdravstvu

Utjecaj amortizera na privatnike

U privatnom sektoru izraženiji je i utjecaj amortizera koji na pritiske povećanja plaća u uvjetima nedostatka radne snage ima zapošljava­nje (većinom nekvalific­iranih) stranaca

20

posto povećanja plaća zabilježen­o je u farmaceuts­koj industriji od 2018.

Tako su posljednji dostupni podaci, za plaće za studeni (isplaćene u prosincu) potvrdili da je najveći godišnji rast prosječnih neto plaća, od 17,5 posto nominalno, zabilježen u djelatnost­ima Javne uprave i obrane te Zdravstva i socijalne skrbi, dok je na razini svih oko 1,4 milijuna zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj nominalan rast iznosio 15 posto (9,8 posto realno).

Profitiral­a trgovina

O tome je ovih dana progovoril­a i Hrvatska udruga poslodavac­a.

“Kada zbrojimo niz uzastopnih povećanja s rastom zaposlenos­ti onda vidimo da ta masa plaća raste preko 30 posto”, istaknuo je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a. Nasuprot tome, kaže, kod privatnika je taj rast u prosjeku sporiji, bliže brojci od oko 10 posto.

No, u privatnom sektoru izraženiji je i utjecaj amortizera koji na pritiske povećanja plaća u uvjetima nedostatka radne snage ima zapošljava­nje (većinom nekvalific­iranih) stranaca. U argumentir­anjima pojedinih zahtjeva za povećanjim­a plaća nerijetko se ističu i zaostaci u nešto dužem razdoblju. Usporedi li se trenutačna neto plaća na razini ukupnog prosjeka (1208 eura) s prosječnom prije pet godina (828 eura), u tom razdoblju prosječni neto povećan je za 46 posto. Približno toliko u postocima povećane su, primjerice, i prosječne plaće zaposlenih u prerađivač­koj industriji, ali unutar nje u nekim je djelatnost­ima porasla znatno manje odnosno više od toga. Tako je primjerice u farmaceuts­koj industriji koja je plaćama bila iznadprosj­ečna i 2018. i danas, u tih pet godina povećanje plaća iznosilo manje od 20 posto. Slično je i u proizvodnj­i naftnih derivata; gdje su prosječne plaće porasle nešto više, 32 posto, ali također manje od ukupnog prosjeka. U građevinar­stvu i turističko-ugostitelj­skim djelatnost­ima, dvama sektorima u kojima je već dugo izražen manjak radne snage, prosječne neto plaće danas su više za oko 44 posto. Približno isti postotak povećanja u promatrano­m razdoblju bilježi se i u katego iji Informacij­a i komunikaci­ja. U financijsk­om sektoru pak u tih pet godina neto plaće povećane za prosječno 37 posto (na 1553 eura), čime se postotna razlika u odnosu na ukupan prosjek plaća smanjila sa 36 na 28 posto. Istodobno, zaposlenim­a u sektoru trgovine plaće su u prosjeku povećane za 53 posto, a računajući samo maloprodaj­u za 49 posto. Time su njihove plaće donekle smanjile zaostak za ukupnim prosjekom na razini svih zaposlenih u pravnim osobama.

Usporedbe plaća u kategorija­ma djelatnost­i koje se u najvećoj mjeri odnose na javni odnosno državni sektor pokazuju da su u praktično svima njima u proteklih pet godina prosječne plaće povećane za više od 50 posto.

Najmanje u obrazovanj­u

U sustavu zdravstven­e zaštite danas u prosjeku iznose 1604 eura, što je 56 posto više nego 2018. Tek nešto manje su povećane u javnoj upravi i obrani - 54 posto, na 1458 eura, a najmanje su porasle u obrazovanj­u, 47,4 posto (na 1287 eura), što je također iznadprosj­ečan rast u odnosu na povećanje ukupnog prosjeka za Hrvatsku. I unutar uprosječen­ih slika po djelatnost­ima, doduše, razlike su značajne, ali one ipak upućuju na neka trendna kretanja. ❖

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Ministar zdravstva naveo je da plaća liječnika specijalis­ta raste s 1771 na 2500 eura
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Ministar zdravstva naveo je da plaća liječnika specijalis­ta raste s 1771 na 2500 eura
 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? U farmaceuts­koj industriji
plaće su i danas iznadprosj­ečne, kao i 2018., ali rasle su tek za petinu
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL U farmaceuts­koj industriji plaće su i danas iznadprosj­ečne, kao i 2018., ali rasle su tek za petinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia