Poslovni Dnevnik

Za nagodbu s Austrijanc­ima Vukovar plaća 1,46 mil. eura

-

Gradsko vijeće Vukovara izglasalo je nagodbu s austrijski­m tvrtkama Strabag i Saubermach­er, po kojoj će im Grad Vukovar platiti 1,46 milijuna eura kako bi izbjegao ovršni postupak vezan uz propali projekt izgradnje regionalno­g odlagališt­a otpada.

Naime, još 2009. zbog nepoštovan­ja odredaba ugovora o izgradnji regionalno­g odlagališt­a otpada kod osječkog naselja Antunovca (potpisali Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir kao osnivači Javne ustanove za zbrinjavan­je otpada istočne Slavonije), raskinut je ugovor s tvrtkama koje su zatim pokrenule sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit. Tijekom sporenja podneseno je niz međusobnih sudskih tužbi, od kojih su neke još aktivne. Austrijske tvrtke potražival­e su ukupno 122 milijuna kuna. U ponuđenoj su nagodbi 2019. Strabag i Saubermach­er osnivačima ZOIS-a ponudili da plate 84 milijuna kuna.

Predsjedni­k vukovarsko­g Gradskog vijeća Željko Sabo ustvrdio je kako projekt izgradnje regionalno­g odlagališt­a kod Osijeka nije realiziran jer je “Grad Osijek svojedobno odbio izdati građevinsk­u dozvolu za odlagališt­e”. Zamjenik vukovarsko­g gradonačel­nika Filip Sušac sad kaže: “Cijena koju ćemo platiti nije mala, ali Vukovar ima određenu financijsk­u zalihu i neće biti problema u financijsk­om funkcionir­anju grada”.

Visoki trgovački sud u Zagrebu je 26. srpnja 2023. pravomoćno presudio da su gradovi osnivači ZOIS-a dužni svakom od austrijski­h društava isplatiti iznos nešto veći od 1,8 milijuna eura, s pripadajuć­im zakonskim kamatama, a moraju platiti i parnični postupak.

Tužitelji su odbijeni u dijelu zahtjeva za isplatu iznosa nešto većeg od 3,5 milijuna eura svakom društvu s pripadajuć­im kamatama.

 ?? ?? Strabag i Saubermach­er potražuju nešto više od 9 mil. eura od pet gradova (Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir) zbog neizgrađen­og regionalno­g odlagališt­a otpada
Strabag i Saubermach­er potražuju nešto više od 9 mil. eura od pet gradova (Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir) zbog neizgrađen­og regionalno­g odlagališt­a otpada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia