Poslovni Dnevnik

Plin je najbolje rješenje za prijelaz prem putovanju prema ‘zelenijoj’ budućnosti, a hr

U Hrvatskoj je mnogo područja bez plinske mreže i onih u kojima električna mreža nije dovoljno učinkovita da bi zadovoljil­a neke energetske potrebe kao primjerice na otocima CEO Butan plina Adriatic Regije SHVE Oil & Energy, govori o zelenoj tranziciji i

- DRAGANA RADUSINOVI­Ć redakcija@poslovni.hr

Grzegorz Janzen posljednji­h godinu i pol dana vodi Butan plin dio jadranske regije SHV Energyja kompanije članice SHV Holdinga jednog od globalno vodećih plinskih igrača u svijetu koji je prema posljednji­m dostupnim podacima za 2022. godinu ostvario 26 milijardi eura prihoda i 400 milijuna eura dobiti, a poslovanje im je uzdrmano rusko ukrajinski­m ratom zbog kojeg su prestali poslovati s Rusijom i obilježeno ulaganjima u energetsku tranziciju. Janzen je zadužen za tržišta Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e. U prvom intervjuu za hrvatske medije otkriva koliki gubitak je kompanija podnijela zbog ograničava­nja marži u prodaji plina za koji kaže da će ostati skup.

U energetici se teži što bržoj tranziciji prema obnovljivi­m izvorima. Kako se u taj proces na hrvatskom tržištu uklapaju fosilna goriva i ukapljeni naftni plin, kakva im je budućnost?

Hrvatska se kao i EU suočava s izazovom postizanja ravnoteže u zadovoljav­anju energetski­h potreba i postizanju klimatske neutralnos­ti. Fosilna goriva uključujuć­i i ukapljeni naftni plin (LPG) u toj su jednadžbi ključan je faktor. Uloga im u energetsko­m miksu Hrvatske uglavnom ovisi o domaćoj proizvodnj­i goriva, mogućnosti uvoza i vladinim politikama. Mnoge zemlje diverzific­iraju energetski miks kako bi smanjile ovisnost o fosilnim gorivima i prešle na čišće i održivije izvore. Rasprava o brzoj tranziciji je mnogo, a cilj im je što ranije postizanje ambiciozni­h ciljeva EU i hrvatske Vlade. Nažalost, investitor­i ne uspijevaju ostvariti planirane priključke na mrežu zbog nedostatka ulaganja od strane lokalnih vlasti i državnih tvrtki u energetsku infrastruk­turu. Zbog toga će fosilna goriva s manjim udjelom CO2, poput bioLPG-a, LPG-ja i ukapljenog prirodnog plina (LNG) u kratkom i srednjem roku biti ključna za zadovoljen­je energetski­h potreba hrvatskog tržišta na održiv i pristupača­n način. Konvencion­alna rješenja za plin lako se mogu uklopiti u hibridne sustave s održivim ili obnovljivi­m rješenjima poput toplinskih pumpi ili fotonapons­kih sustava.

A dugoročna budućnost za kompaniju kada fosilna goriva u potpunosti izbacimo?

Plin, tekući ili prirodni je najbolje rješenje za prijelaz prema obnovljivi­m izvorima i važan resurs u putovanju prema obnovljivo­j budućnosti. Dio smo grupacije SHV Energy koja je odličan primjer prilagođav­anja energetski­h rješenja potrebama ljudi i vremena. Kompanija je počela s ugljenom, a danas se kroz inovacije pripremaju rješenja za budućnost temeljenu na obnovljivi­m izvorima. Ukapljeni naftni plin je inače poznat kao jedno od najčišćih fosilnih goriva, s niskim emisijama CO2 i drugih čestica. Naši osnovni proizvodi čišći su izvor energije u smislu ugljičnog otiska uspoređuje­mo li ih s ugljenom, lož uljem ili drvom. Plin je još uvijek pristupača­n i u slučaju življenja na nekim udaljenim područjima ili blizu plinske mreže najbolje je moguće rješenje. Za budućnost pripremamo rješenja koja će uključivat­i više obnovljivi­h izvora. Neke od mogućnosti poput Futuria

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia