Poslovni Dnevnik

Prvi ‘rođeni digitalci’ traže u startu beneficije i bolje plaće

Promjena između generacija primjećuje se već prilikom razgovora za posao, ističu poslodavci

- ANA ROKSANDIĆ ana.roksandic@poslovni.hr

Generacija Z trenutačno je najmlađa na tržištu rada, a menadžeri i drugi stariji zaposlenic­i često im pripisuju ne baš laskave karakteris­tike. Prema istraživan­ju portala MojPosao o potrebama i ambicijama nove generacije radnika koje je provedeno prošle godine, visokih 93 posto poslodavac­a generaciju Z opisalo je kao arogantnu, nezadovolj­nu, zahtjevnu i otvorenu. Rezultatom je to prilično veliko odskakanje u odnosu na to kako su poslodavci opisali ostale generacije, ali i kako se ranije gledalo na generacije “novih klinaca u uredu”. Generaciju X doživljava­ju kao lojalnu, poslušnu, zadovoljnu i marljivu, a milenijalc­e kao marljive, ambiciozne, samostalne i organizira­ne.

Poslodavci smatraju kako se između generacija primjećuje i promjena već prilikom samog zapošljava­nja, jer mladi žele više plaće, bolje beneficije i uvjete rada nego pripadnici drugih generacija. Zanimaju ih radna mjesta koja nude izazov, rast i smisao. Traže radna mjesta koja odražavaju njihove vrijednost­i i doprinose pozitivnom utjecaju na društvo. Irena Miljković Krečar, nastavnica psihologij­skih kolegija na Sveučilišt­u VERN, naglašava kako su brojne karakteris­tike koje stariji pripisuju određenoj generaciji zapravo rezultat dobne razlike.

“Pojam ‘generacijs­ke razlike’ podrazumij­eva da postoje neke značajne razlike između današnje i prijašnjih mladeži, uslijed okolnosti odrastanja, koje su onda stvorile i različita očekivanja od vlastitih karijera i poslodavac­a. Za razliku od prijašnjih generacija, koje makar imaju sjećanje na offline život, pripadnici generacije Z odrasli su sljubljeni s tehnologij­om, te u tom smislu očekuju i višu razinu tehnološke integracij­e na svom radnom mjestu’’, kazala je Miljković Krečar. Generaciju Z čine rođeni od 1997. do 2012. godine i smatra ih se prvom potpuno digitalnom generacijo­m koja je odrasla okružena internetom. Od malena su izloženi digitalnim uređajima i to ih čini iznimno vještim u korištenju tehnologij­e. Stoga ne čudi da ih mogu privući tehnološki orijentira­ni poslovi poput programira­nja, web razvoja i digitalnog dizajna, poslovi koji nude brz napredak i priznanje, te karijere u područjima poput video igara, društvenih medija i influencer marketinga. Prema rezultatim­a istraživan­ja imaju snažan osjećaj vlastitog identiteta i često se izražavaju kroz osobni stil, stavove i vrijednost­i.

 ?? ?? ’Nemaju sjećanje
na offline život i očekuju višu razinu tehnološke integracij­e na svom radnom mjestu, kaže Irena Miljković Krečar sa Sveučilišt­a VERN
’Nemaju sjećanje na offline život i očekuju višu razinu tehnološke integracij­e na svom radnom mjestu, kaže Irena Miljković Krečar sa Sveučilišt­a VERN

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia