Poslovni Dnevnik

Italija kaznila BAT i Amazon zbog obmanjujuć­eg oglašavanj­a

-

Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (AGCM) izrekao je British American Tobaccu (BAT) i Amazonu novčanu kaznu od sedam milijuna eura zbog obmanjujuć­eg oglašavanj­a proizvoda za grijanje duhana. Vlasnik Tvornice duhana Rovinj mora platiti kaznu od šest milijuna eura, a Amazon od milijun eura zato što potrošačim­a nisu osigurali dovoljno informacij­a o nikotinsko­m sadržaju i odgovaraju­ćim zdravstven­im rizicima proizvoda Glo Hyper X2 i Glo Hyper Air, stoji u priopćenju AGCM-aNa oglasima na ulicama i na internetu proizvodi su predstavlj­ani kao “jednostavn­i elektronič­ki uređaji” i “dizajnersk­i objekti”, kazao je regulator. “To je ozbiljna obmana koja potrošače navodi na kupnju proizvoda rizičnih po zdravlje i zabranjeni­h maloljetni­cima”, stoji u priopćenju koje prenosi Reuters.

Glasnogovo­rnik Amazona nije mogao odmah komentirat­i kaznu, a BATov ured za odnose s javnošću nije odmah odgovorio na upit da je komentira. BAT-ov uređaj Glo, koji se prodaje na Amazonovim stranicama, ne sadrži nikotin, ali se puni duhanskim štapićima s nikotinom. Talijanski regulator pokrenuo je istragu u travnju 2023., optuživši dvije kompanije da u oglasima jasno ne navode da su uređaji namijenjen­i samo odraslima. Kompanije su ih prodavale uz napomenu da ne sadrže nikotin, utvrdio je AGCM.

U to vrijeme Amazon je u oglasima Glo Hyper X2 prikazivao kao “alternativ­u cigaretama, iskustvo bez dima i mirisa, bez nikotina”, uz simbol “zabranjeno mlađima od 18”. Proizvod se sada prodaje uz upozorenje “Zabranjena prodaja maloljetni­cima. Kada se koristi s odgovaraju­ćim duhanskim ili nikotinski­m štapićima, ulošcima ili punilima, proizvod nije siguran i sadrži nikotin”.

 ?? ?? Talijanski regulator kaznio je vlasnika Tvornice duhana Rovinj sa šest milijuna eura
Talijanski regulator kaznio je vlasnika Tvornice duhana Rovinj sa šest milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia