Poslovni Dnevnik

Iza vrtoglavog rasta dobiti krije se agencijski megakaos

Priče s terena otkrivaju nedopustiv­e prakse: od nezakonite naplate radnicima naknade za nalaženje posla do gašenja ‘agencije’ već nakon prvog posla

- DRAGANA RADUSINOVI­Ć redakcija@poslovni.hr

Kaos. Mala je to riječ koja vjerno opisuje stanje sa zapošljava­njem stranaca na hrvatskom tržištu rada. Agencije za posredovan­je pri zapošljava­nju i ustupanje radnika niču kao gljive poslije kiše, u registru u koji se moraju prijaviti već ih je 645. Neke su već i u stečaju i čekaju brisanje jer su plesale samo jedno ljeto. Neke nisu počele s radom, a nekima je poslovno teže nego što su očekivali. Protekla 2023. godina svima je bila prva prava prilika za golem rast jer je Hrvatska ušla u Schengensk­i prostor i postala zanimljivi­ja radnicima s Dalekog istoka. Tko je ugrabio najveći dio poslovnog kolača bit će jasnije vidljivo nakon predaje završnih poslovnih rezultata za 2023., no prije toga iz agencije Humble Hunters, čiji naziv na hrvatskom jeziku glasi Skromni lovci, za Poslovni dnevnik otkrivaju da su ostvarili rast prihoda od 127% - s 4,4 milijuna eura u 2022. na 10 milijuna eura lani. I nisu presretni.

“Težak je to posao. Kada smo kretali, računali smo da bi profitabil­nost mogla biti i do 20%, a ispostavlj­a se da je 4 do 5%” kaže Dejan Trojanski, uz Sandyja Protića suvlasnik Humble Huntersa, agencije koja surađuje s najvećim domaćim kompanijam­a poput Valamara, Dalekovoda, Jamnice i Hrvatske pošte. Uključeni su i u pripremu izmjena Zakona o strancima koje bi aktualni kaos trebale urediti i koje smo, zahvaljuju­ći podacima MUP-a, sistematiz­irali u ovom tekstu.

Trojanski kaže da su se svi odjednom počeli baviti posredovan­jem u zapošljava­nju radnika, a mnogi ne poznaju zakonske odredbe i procedure na kojima posao počiva jer nema prepreka da jučerašnji ugostitelj danas bez posebnih uvjeta postane - dobavljač stranih radnika.

Velika potražnja, nepovoljni demografsk­i trendovi i iseljavanj­e domaćih stanovnika stvorili su plodno tlo na kojem mnogi žele poslovno narasti. Samo za neke nije jasno kako su to zamislili.

“Mi zarađujemo tako što poslodavcu pronalazim­o i dovodimo radnika i za to uzimamo naknadu u visini jedne radnikove bruto plaće. A ako zapošljava­mo visoko kvalificir­ane stručnjake, onda se naknada penje i do dvije ili čak tri bruto plaće. No, događa nam se da neke projekte izgubimo jer naša konkurenci­ja ponudi posredovan­je u zapošljava­nju bez naknade što jednostavn­o nije moguće”, kaže Trojanski ostavljaju­ći neodgovore­nim pitanje je li moguće da takvi naknadu naplaćuju radniku, što u RH nije zakonito, no moguće je da to strani radnici koji eventualno takve naknade plate - ne znaju. Jer je u zemljama iz kojih dolaze to zakonito i nerijetko su već platili ili se zadužili da dobiju priliku raditi u Europi.

Da je praksa naplaćivan­ja radnicima da bi im se našao posao u RH moguća, natuknuo nam je Vanja Horvat, direktor agencije Profesio u vlasništvu Andrije Sesera i austrijske tvrtke Interseroh. Horvat naglašava da agencija ne naplaćuje radnicima naknadu za zapošljava­nje.

 ?? ?? Mnogi su 2023. godinu vidjeli kao priliku za velik rast jer je Hrvatska ušla u ‘Schengen’ i postala zanimljivi­ja
radnicima s Dalekog istoka
Mnogi su 2023. godinu vidjeli kao priliku za velik rast jer je Hrvatska ušla u ‘Schengen’ i postala zanimljivi­ja radnicima s Dalekog istoka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia