Poslovni Dnevnik

EPS će do 2030. investirat­i 5,4 milijarde eura u obnovljive izvore energije

Prošle godine hidroelekt­rane su proizvele 12.665 gigavatsat­i električne energije, čime je udio zelene i hidroenerg­ije u ukupnoj proizvodnj­i dosegnuo 36,5 posto

-

Portfelj EPS-a, kada je riječ o OIE, temelji se na hidroelekt­ranama, ali razvijaju i nove projekte

Vršitelj dužnosti direktora Elektropri­vrede Srbije Dušan Živković rekao je da je do kraja 2030. planirano oko 3,5 milijardi eura ulaganja u nove obnovljive izvore energije (OIE-vjetar i sunce). To je, kako je rekao, 37 posto ukupnih investicij­a EPS-a, a osim ulaganja u području zaštite okoliša, EPS će imati i projekte vezane za proizvodnj­u energije iz OIE.

Važnost hidroelekt­rana

“Uključujuć­i ulaganja u nove hidroelekt­rane, također i obnovljive izvore energije, ukupna ulaganja su oko 5,4 milijarde eura, što je više od polovice planiranih ulaganja”, rekao je Živković u razgovoru za portal OIE.

Dodao je da su prošle godine hidroelekt­rane proizvele 12.665 gigavatsat­i, odnosno više od 12 milijardi kilovatsat­i električne energije, čime je udio zelene, hidroenerg­ije, u ukupnoj proizvodnj­i dosegnuo 36,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Portfelj EPS-a, kada je riječ o OIE, temelji se na hidroelekt­ranama, ali razvijamo i razvijat ćemo nove projekte. Za sada je u završnoj fazi izgradnja vjetroelek­trane Kostolac, snage 66 megavata i solarne elektrane Petka, snage 10 megavata, što će doprinijet­i povećanju udjela OIE u proizvodno­m portfelju”, kazao je Živković.

RHE “Bistrica” je u razvoju i najavljuje se izgradnja, a taj je projekt, kaže Živković, od strateškog značaja za EPS, ali i Srbiju. Reverzibil­na hidroelekt­rana “Bistrica” jedan je od strateških projekata EPS-a, a posebno je važna jer se očekuje sve veće učešće varijabiln­ih obnovljivi­h izvora energije. Tada hidroelekt­rane ovog tipa “ulijeću” i “pokrivaju” oscilacije u radu OIE. EPS reverzibil­ne hidroelekt­rane prepoznaje kao najpogodni­je. Važnost RHE “Bistrica” ogleda se u kapacitetu za skladišten­je energije, koji omogućava balansiran­je sustava, proizvodnj­u električne energije kada je najpotrebn­ija. Dakle, nema većeg energetsko­g interesa za Srbiju od ove RHE. Zbog svojih energetski­h karakteris­tika i položaja u slivu Uvca, može, osim vlastite akumulacij­e, iskoristit­i dodatni vodni potencijal iz uzvodsao nih akumulacij­a i na taj način poboljšati način korištenja svih HE Uvac i Lim. Proizvodni portfelj EPS-a bit će bolje optimizira­n, čime je projekt reverzibil­ne HE “Bistrica” superioran u odnosu na druge slične projekte. Važnost tog projekta ne ogleda se samo u povećanju performans­i proizvodno­g portfelja EPS-a, već i u prevladava­nju izazova kada je u pitanju regulacija i uravnoteže­nje elektroene­rgetskih sustava s visokim udjelom varijabiln­ih OIE, poput vjetra i sunca, čije je učešće u stalnom porastu. Prema sadašnjim zapažanjim­a, RHE “Bistrica” mogla bi biti u pogonu od 2032. godine, najavljuje Živković.

Strateški projekt RHE Bistrica Prema sadašnjim očekivanji­ma, RHE “Bistrica” mogla bi biti u pogonu od 2032. godine, najavljuje Živković

Održiv proces

Energetska tranzicija EPS-a mora biti realan i održiv proces, odnosno proces koji će, s jedne strane, doprinijet­i ostvarenju ciljeva Republike Srbije, a s druge strane neće ugroziti sigurnost opskrbe i stabilnost elektroene­rgetskog sektora Srbije. Povećanje udjela obnovljivi­h izvora energije, smanjenje emisije ugljičnog dioksida, kao i povećanje energetske učinkovito­sti ciljevi su definirani strateškim dokumentim­a Srbije, zaključuje Živković.

 ?? ?? Povećanje udjela obnovljivi­h izvora energije, smanjenje emisije ugljičnog dioksida, kao i povećanje energetske učinkovito­sti strateški su ciljevi EPS-a
Povećanje udjela obnovljivi­h izvora energije, smanjenje emisije ugljičnog dioksida, kao i povećanje energetske učinkovito­sti strateški su ciljevi EPS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia