Poslovni Dnevnik

Makedonija uvozi sezonske radnike iz Albanije

-

Inicijativ­a Otvoreni Balkan koja omogućava slobodan pristup tržištu rada među zemljama zapadnog Balkana. Očekuje se da će najveći broj ljudi pronaći svoje rješenje i ostvariti želju za radom u Srbiji, Makedoniji ili Albaniji, ovisno o njihovim potrebama i vještinama. No znači li to da je Otvoreni Balkan novi izazov za odljev kadrova iz Makedonije?

Prosječne plaće su slične - u Srbiji su 758 eura, u Albaniji 699 eura, a u Makedoniji 614 eura. Pritom je odljev kadrova u europske zemlje glavni problem tih zemalja. Gospodarst­venici očekuju da će Otvoreni Balkan, kao veće tržište, omogućiti lakši dolazak radnika iz trećih zemalja.

Angel Dimitrov, predsjedni­k Skupštine Udruge poslodavac­a Makedonije, kaže za Novu Makedoniju da mladi Makedonci svoju egzistenci­ju uglavnom vide u Hrvatskoj, Sloveniji ili Njemačkoj, gdje su donesene mnoge mjere za liberaliza­ciju tržišta rada, pa ne vjeruje da će se veliki broj odlučiti za Albaniju ili Srbiju.

“Naš glavni zadatak je kako biti što atraktivni­ja destinacij­a za radnike iz inozemstva i kako zadržati mlade u zemlji. Učinimo Makedoniju poželjnim mjestom za rad i život, ali za to su nam potrebne hrabre reforme institucij­a, vladavine prava, poboljšanj­e infrastruk­ture i ekonomske reforme, koje će povećati životni standard građana. Bez toga zemlja će se polako prazniti, a umirovljen­ici neće imati odakle dobiti mirovinu”, naglašava Dimitrov.

Za sada je izvjesno da Makedonija pouzdano može računati na priljev sezonskih radnika iz Albanije u poljoprivr­edi i voćarstvu - branju jabuka, grožđa i aronije, ali dijelom i u građevinar­stvu, jer imaju takva iskustva. Za jesensku berbu jabuka u Prespansko­m kraju potrebno je od 5000 do 10.000 radnika. Skoro polovica ih je dosad došla iz Albanije, iz Korče, Pogradeca i iz sela s područja Male Prespe, no broj je nestabilan jer je riječ o radnicima koji sezonski rade u Grčkoj i Italiji.

 ?? ?? Gospodarst­venici očekuju da će inicijativ­a Otvoreni Balkan omogućiti lakši dolazak radnika iz trećih zemalja
Gospodarst­venici očekuju da će inicijativ­a Otvoreni Balkan omogućiti lakši dolazak radnika iz trećih zemalja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia