Poslovni Dnevnik

Cijene nafte spustile se prema 86 dolara

-

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodn­im tržištima prema 86 dolara pod pritiskom nagađanja da bi američka središnja banka mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa, što bi zakočilo gospodarsk­u aktivnost i potražnju za naftom. Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila niža za 1,20 dolara nego na jučerašnje­m zatvaranju trgovine i iznosila je 86,16 dolara.

Na američkom je tržištu barel s rokom isporuke u svibnju bio jeftiniji za 1,28 dolara, kliznuvši na 81,45 dolara. U terminskim ugovorima s rokom isporuke u travnju koji istječu tokom dana cijena mu je bila niža za 1,49 dolara, kliznuvši na 81,98 dolara.

Trgovci su se u srijedu fokusirali na završetak sjednice američke banke i smjernice o kamatnim stopama. Na tržištu su uvjereni da Fed danas neće sniziti troškove zaduživanj­a, ali njegove nove ekonomske projekcije mogle bi signalizir­ati da će ih tokom godine sniziti blaže no što se očekivalo i da će odgoditi prvi potez. Indeks američkog dolara porastao je uoči objave odluke, što koči potražnju za naftom kupaca s drugm valutama.

Tržišta očekuju i izvješće uprave ministarst­va energetike (EIA) o zalihama u SAD-u. Udruga proizvođač­a API izvijestil­a je jučer da su zalihe sirove nafte i benzina u prošlom tjednu pale, dok su zalihe derivata porasle, navode izvori. “Ako iz Feda odnosno iz EIA-e danas ne stigne neko neugodno iznenađenj­e, procjenjuj­e se da cijene nafte neće još dugo padati”, napominje Tamas Varga iz PVM-a.

“Temeljni faktori nisu se promijenil­i i još uvijek podržavaju cijene, s obzirom na probleme u rafinerija­ma i izvozu iz Rusije”, dodao je Varga.

 ?? ?? Ulagači
se fokusiraju na kraj sjednice Feda
Ulagači se fokusiraju na kraj sjednice Feda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia