Poslovni Dnevnik

Bankari stvaraju novo platno rješenje, s tržišta žele izbaciti kartice

Konferenci­ja Money Motion okupila je 2000 sudionika i 80 govornika te dala uvid u najnovije trendove u bankarskoj i fintech industriji

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Umjetna inteligenc­ija mogla bi dovesti do veće personaliz­acije bankarskih usluga koje su još uvijek općenite

Mobilno i instant plaćanje budućnost su plaćanja u Europi, složni su sudionici regionalne fintech konferenci­je Money Motion. Velike promjene umjetna inteligenc­ija unijet će i u poslovanje banaka, no zadnju će riječ u svemu imati korisnici koji će diktirati trendove, poručuju govornici i panelisti prvog dana konferenci­je.

Iako građani, posebno u Hrvatskoj, ali i nekim drugim europskim zemljama u najvećoj mjeri i dalje za plaćanja koriste gotov novac, među mlađom generacijo­m trendovi idu prema karticama, digitalnom plaćanju i digitalnim novčanicim­a.

Koliko je mobilno plaćanje postalo popularno dokazuje slučaj švicarskog Twinta, aplikacije za plaćanje, koja danas ima više od pet milijuna korisnika, rekla je izvršna direktoric­a Nexi Švicarska Marianne Bregenzer. “Nova tehnološka rješenja proces plaćanja čine bržim, učinkoviti­jim te otvaraju nove mogućnosti i korisnicim­a i trgovcima”, poručuje Bregenzer s panela na kojem se raspravlja­lo o budućnosti plaćanja u Europi.

Jedno rješenje za cijelu Europu

Za primjere promjena u načinima plaćanja ne moramo ići do Švicarske. Takav primjer imamo i u Hrvatskoj. Prije otprilike šest godina, 2018., mali tim unutar Erste banke osmislio je i pu

Ekspanzija Keks Paya

stio na tržište Keks pay aplikaciju. Dejan Donev, direktor digitalnog poslovanja Erste banke, kaže da Keks Pay koristi gotovo 430 tisuća korisnika, a aplikaciju je u međuvremen­o nadograđen­a novim mogućnosti­ma. Volumen i broj transakcij­a godišnje rastu po stopi većoj od 100 posto, a plaćanje je računa putem Keks Paya prošle godine, u odnosu na 2022., raslo 500 posto. Što je bio ključ uspjeha u slučaju te aplikacije?

“Dodana vrijednost. Takva aplikacija ne može služiti samo pukom plaćanju”, odgovara Donev. U budućnosti će najveći izazov uvođenju novih tehnologij­a u plaćanja biti strah i navike, kaže. No i to se polako mijenja. Istovremen­o, na europskoj razini radi se na razvoju jedinstven­og paneuropsk­og rješenja plaćanja. Iza tvrtke European payment industry stoji iza European payment industrya koji razvija paneuropsk­o rješenje

plaćanja

(EPI) stoji šest europskih banaka. Kako je objasnio Ludovic Francescon­i, glavni član i direktor za strategiju EPI-a, motiv stvaranja jedinstven­og rješenja plaćanja je bilo fragmentir­ano tržište i mnoštvo malih rješenja koja se rijetko koriste u više od jedne države. EPI je trenutno fokusiran na četiri zapadnoeur­opska tržišta, a razvijaju digitalni novčanik i instantno plaćanje.

Robert Penezić, suosnivač konferenci­je Money Motiona te član Uprave Monrija, objašnjava da je riječ o inicijativ­i čija je ideja izbacivanj­e s tržišta globalnih platnih sustava.

“Došlo je vrijeme da se mogućnost plaćanja s računa na račun jasno regulatorn­o definira”, napominje Penezić. Dodaje da zamjena kartice za digitalni novčanik ipak neće biti tako jednostavn­a jer kartice još uvijek pružaju ono što korisnici najviše vole - jednostavn­ost i brzinu plaćanja.

Velika posjećenos­t

Raspravlja­lo se na Money Motionu i o ulozi umjetne inteligenc­ije u poslovanju banaka, a kako su otkrili sudionici tog panela, banke po tom pitanju tek čekaju velike promjene. Miloš Nedeljkovi­ć, član Uprave i COO Addiko Srbija, kaže da postoji velika potreba za AI tehnologij­ama u bankarskom sektoru, posebno u personaliz­aciji usluga.

Osim o tim temama, jučer i danas sudionici konferenci­je raspravlja­t će i o brojnim drugim trendovima u financijsk­oj industriji. Da postoji veliki interes za ovim temama dokazuje i posjećenos­t konferenci­je koja je ove godine okupila 2000 ljudi na Zagrebačko­m Velesajmu. ❖

Volumen i broj transakcij­a putem Keks Paya godišnje rastu po stopi većoj od 100 posto, a plaćanje računa prošle godine poraslo je 500 posto

banaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia