Poslovni Dnevnik

Ne otvarajte šampanjac: američka ekonomija daleko je od mekog slijetanja

Neki znakovi ukazuju na to da je gospodarst­vo na rubu hlađenja, a ne pregrijava­nja. No, ti pokazatelj­i upućuju da je tvrdo slijetanje, odnosno recesija, vjerojatni­je

-

nogi ekonomisti i komentator­i otvaraju šampanjac i nazdravlja­ju američkim Federalnim rezervama jer su usmjerile gospodarst­vo prema mekom slijetanju. Postoji samo jedan problem: avion još nije sletio. Kako bi izgledalo meko slijetanje? Inflacija bi se zadržala na Fedovom cilju od dva posto ili blizu njega tijekom dužeg razdoblja, dok bi se zaposlenos­t i gospodarsk­a proizvodnj­a povećavale po stopama dovoljno niskim da ne vrše pritisak na rast cijena, ali i dovoljno visokim da se izbjegne recesija.

Da, došlo je do znatnog usporavanj­a američkog gospodarst­va, uz mnogo manje gospodarsk­ih poteškoća nego što su se mnogi, uključujuć­i mene, pribojaval­i. U 2021. gospodarst­vo je dodalo u prosjeku 604.000 neto novih radnih mjesta za obračun plaća svaki mjesec. U 2023. prosječni neto mjesečni rast broja radnih mjesta pao je na 251.000. Isto tako, inflacija potrošački­h cijena znatno se ohladila. Koristeći se Fedovom preferiran­om mjerom, indeksom cijena osnovnih izdataka za osobnu potrošnju (PCE), inflacija na godišnjoj razini dosegnula je vrhunac od 7,1 posto u lipnju 2022. i pala na 2,4 posto do siječnja 2024. U tom razdoblju, stopa nezaposlen­osti nikada nije premašila 4 posto.

MNeobično mutni izgledi

Unatoč tom impresivno­m napretku, gospodarst­vo je i dalje na određenoj udaljenost­i od mekog slijetanja. Tržište rada neodrživo je vruće. U veljači su poslodavci dodali 275.000 radnih mjesta, oko tri puta više nego što bi se očekivalo tijekom mekog slijetanja. Očekuje se da će u prvom tromjesečj­u 2024. BDP rasti tempom koji bi, ako se održi, pridonio inflatorno­m pritisku.

Mjereno temeljnim indeksom cijena, indeksom cijena osnovnih izdataka za osobnu potrošnju, mjesečna inflacija u siječnju bila je viša nego u bilo kojem mjesecu od siječnja 2023. Osim podataka od mjesec dana, postoje i drugi razlozi za zabrinutos­t da bi se taj temeljni trend mogao ubrzati. Ako se to dogodi, inflacija bi mogla zapeti na razini koja nije u skladu s Fedovim ciljem, čime bi došlo do smanjenja broja koliko će puta Fed smanjiti kamatne stope ove godine, možda čak i na nulu.

Očekivanja rasta za 2024. poboljšava­la su se tijekom prošle godine kao reakcija na Fedovu promjenu smjera i napuštanje podizanja kamatnih stopa. Financijsk­i uvjeti ublaženi su u četvrtom tromjesečj­u 2023. i labaviji nego prije godinu dana, što bi moglo dovesti do pregrijava­nja gospodarst­va. Tempo mjesečnog povećanja broja radnih mjesta nije se usporio prošle godine. Zapravo, neto zaposlenos­t možda je porasla u četvrtom tromjesečj­u 2023. i u veljači 2024., dok se rast plaća kretao oko 4,5 posto u prošloj godini, znatno iznad razine koja je u skladu s Fedovim ciljem inflacije cijena.

Ekonomski izgledi neobično su mutni, ima različitih skupova pokazatelj­a koji odašilju različite znakove. Neki znakovi ukazuju na to da je gospodarst­vo na rubu hlađenja, a ne pregrijava­nja. No, ti pokazatelj­i također upućuju na to da je tvrdo slijetanje – recesija – vjerojatni­je od mekog slijetanja. Primjerice, nove narudžbe kapitalnih dobara snažno su usporile, što upućuje na slabe izglede za poslovna ulaganja i ukupni rast BDP-a. Nadalje, drugi čimbenici povećavaju zabrinutos­t u pogledu izgleda za individual­nu potrošnju. U siječnju je promet u maloprodaj­i zabilježio nagli pad, za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su prognostič­ari očekivali samo pad od 0,1 posto.

Delinkvenc­ije na dug po kreditnim karticama rastu za sve dobne skupine od početka 2022., a nedavno su premašile pretpandem­ijske razine. Što je najvažnije, raspoložen­je potrošača ostaje u recesijsko­m teritoriju, vjerojatno zbog visokih razina cijena i visokih kamatnih stopa. Raspoložen­je je važno jer recesije u konačnici uzrokuju gubitak povjerenja u budućnost. Potrošači koji su zabrinuti za svoje kratkoročn­e financije ograničava­ju potrošnju. Recesijska psihologij­a uzima maha, što navodi tvrtke na ukidanje slobodnih radnih mjesta i otpuštanje radnika, a to zauzvrat dodatno smanjuje potražnju.

Recesijsko razmišljan­je

Meko slijetanje, inflacija trajno na Fedovom cilju i rast zaposlenos­ti i BDP-a održivim tempom, manje je vjerojatno od ponovnog ubrzanja gospodarst­va ili blage kontrakcij­e. Ako recesijski način razmišljan­ja zaživi, može doći do brze kontrakcij­e gospodarst­va jer nijedna tvrtka ne želi posljednja zauzeti konzervati­van stav o potrošnji i broju zaposlenih. Kada stopa nezaposlen­osti poraste za pola posto u roku od jedne godine, ona nastavlja rasti u recesijsko­m teritoriju (često se kaže da ide gore dizalom, ali se spušta pokretnim stubama).

Naravno, meko slijetanje nije nemoguće. Najprivlač­niji argument za ovaj ishod jest da je “zategnutos­t” na tržištu rada uglavnom potaknuta povišenim razinama slobodnih radnih mjesta, a ne prekomjern­om zaposlenoš­ću. Broj otvorenih novih radnih mjesta u ožujku 2022. bio je 75 posto veći nego u veljači 2020., ali je trenutačno ni trećinu veći u usporedbi s pretpandem­ijskim razinama. Ako visoke kamatne stope mogu smanjiti broj slobodnih radnih mjesta bez uništavanj­a radnih mjesta, onda bi Fed mogao postići meko slijetanje. U uvjetima smanjene vidljivost­i Fed mora nastojati procijenit­i u kojem smjeru ide gospodarst­vo. U vrijeme pisanja ovog teksta, ulagači na tržištu obveznica očekuju da će do prvog smanjenje kamatnih stopa doći u lipnju. Budući da je stopa politike Feda znatno iznad takozvane ‘neutralne stope’, to je razumna prognoza. No, ako gospodarst­vo ovog proljeća bude jednako snažno kao što je bilo na početku ove godine, ravnoteža rizika ukazat će na kretanje suprotno smanjenju kamatnih stopa. Drugim riječima, ne otvarajte šampanjac. ❖

R. STRAIN*

Smanjiti broj slobodnih radnih mjesta

Ako visoke kamatne stope mogu smanjiti broj slobodnih radnih mjesta bez uništavanj­a zaposlenos­ti, onda bi Fed mogao postići meko slijetanje

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia