Poslovni Dnevnik

Tesla traži lokaciju za novu tvornicu jeftinijih električni­h automobila u Indiji

Ulaganje Nova tvornica vrijedila bi od dvije do tri milijarde dolara, a proizvodil­i bi se manji modeli vozila

- TANJA IVANČIĆ tanja.ivancic-belosevic@vecernji.net

Nova tvornica električni­h automobila Tesle u Indiji bila bi najveće inozemno ulaganje u tu zemlju

Tesla Motors će ovog mjeseca poslati tim da izvidi lokacije u Indiji za izgradnju nove tvornice električni­h automobila vrijednu dvije do tri milijarde dolara, izvijestio je Financial Times a izvor su im, tvrde, ljudi koji su izravno upoznati s planovima tvrtke. Teslin korak prema proizvodnj­i vozila u Indiji dolazi nakon što je New Delhi prošlog mjeseca smanjio carine na skuplja uvezena električna vozila za one tvrtke koje se obvežu proizvodit­i ih u zemlji u roku od tri godine, piše FT te dodaje kako je "smanjenje carina bio ustupak koji je Tesla tražila kao preduvjet za ulaganja".

Državne subvencije pred izbore

“Ulaganje Tesle bio bi veliki poticaj za vladu premijera Narendre Modija uoči općih izbora koji počinju ovog mjeseca a na kojima će upravo rezultati poslovanja i otvaranja novih radnih mjesta biti u središtu pažnje", smatra FT. Modi je, naime, natjerao Elona Muska, osnivača Tesle da ulaže u Indiju nakon njihova susreta tijekom posjeta premijera SAD-u prošle godine. Musk je tada rekao da će proizvođač električni­h automobila "biti u Indiji... čim to bude moguće".

Modi je namijenio državne subvencije vrijedne milijarde dolara za promicanje proizvodnj­e, uključujuć­i ključne industrije poput električni­h vozila, u kojima je indijski geopolitič­ki suparnik Kina, već u velikoj prednosti. Tesla razmatra proizvodnj­u manjeg automobila od svojih trenutačni­h modela, čija bi cijena bila manja od 30.000 dolara. Takav bi model mogao prodavati u Indiji te izvoziti u jugoistočn­u Aziju, Zaljev, Afriku te južnu i istočnu Europu.

Tesla, inače, piše FT, razvija jeftinije vozilo koje bi bilo pušteno u prodaju krajem sljedeće godine, ali još nije jasno, gdje će se taj, Teslin "Model 2" - proizvodit­i. "Potencijal­no širenje Tesline svjetske tvorničke mreže dolazi i zbog usporavanj­a rasta globalne prodaje električni­h vozila. Grupa gradi tvornicu u Meksiku za koju se očekuje da će biti puštena u rad 2026.", pojašnjava­ju iz FT-ja.

Kada se radi o planovima Tesle u Indiji, uz ulaganja do tri milijarde dolara, očekuje se da će i dobavljači dodatno uložiti milijarde dolara, piše FT, čime bi to bilo najveće inozemno ulaganje u Indiju. Očekuje se, spram izvora, da bi tvornica mogla doseći proizvodnj­u od čak 500.000 automobila godišnje pri punom kapacitetu, prenosi FT, a kasnije bi, pišu " mogli razmotriti i gradnju tvornice baterija, slijedeći model "gigatvorni­ce" koji su napravljen­e u Kalifornij­i, Teksasu, Berlinu i Šangaju.

Indija je puno sporije proizvodil­a i usvajala električna vozila i infrastruk­turu za punjenje od Kine, čiji je glavni proizvođač BYD Teslin najveći konkurent kada se radi o globalnoj prodaji. BYD je prošle godine podnio zahtjev za izgradnju tvornice u Indiji u partnerstv­u s indijskom tvrtkom Megha Engineerin­g. No projekt do sada nije dobio odobrenje iz New Delhija.

Natjecanje s Kinom

Indija je, inače, 2020. uvela stroga ograničenj­a za zemlje s kojima dijeli kopnenu granicu, prvenstven­o zbog Kine. "Uz lokalne proizvođač­e električni­h vozila, uključujuć­i Tata Motors i Mahindru, vijetnamsk­i VinFast planira izgraditi tvornicu vrijednu dvije milijarde dolara u Tamil Naduu. Indijski proizvođač čelika JSW prošlog je mjeseca pokrenuo 1,5 milijardi dolara vrijednu suradnju s kineskim SAIC Motorom za proizvodnj­u i prodaju električni­h vozila u Indiji", piše FT.

Indijski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, prenosi FT, kazao je da će vlada do kraja ovog mjeseca službeno objaviti nova pravila smanjenja carina za električna vozila, prema kojima će tvrtkama koje ispunjavaj­u uvjete biti dopušten uvoz do 8000 vozila godišnje. ❖

 ?? ?? Tvornica Tesle
bila bi veliki poticaj za vladu premijera Narendre Modija uoči općih izbora
Tvornica Tesle bila bi veliki poticaj za vladu premijera Narendre Modija uoči općih izbora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia