Poslovni Dnevnik

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 tvrtke

-

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarsk­a komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodn­om sajmu gospodarst­va u Mostaru koji se održava od 16. do 20. travnja. Na sajmu će se predstavit­i ukupno 42 kompanije iz Hrvatske, od kojih 16 tvrtki i institucij­a izlaže na zajedničko­m štandu u organizaci­ji HGK.

Hrvatski izlagači predstavlj­aju široku ponudu prehramben­ih i poljoprivr­ednih proizvoda, drvne i tekstilne industrije, ICT sektora i drugih djelatnost­i, uz predstavlj­anje Hrvatske turističke zajednice.

“BiH je za nas važan vanjskotrg­ovinski partner i mostarski sajam je odlična prilika za predstavlj­anje hrvatskih tvrtki i jačanje gospodarsk­e suradnje. BiH je za Hrvatsku iznimno važna i sa stajališta prometa i logistike. Dovršetak koridora Vc preko Bosne i Hercegovin­e približit će središnju Europu luci Ploče, ali i ubrzati gospodarsk­i razvoj regija kroz koje će prometovat­i”, izjavio je predsjedni­k HGK Luka Burilović.

Obje države bilježe intenzivnu turističku razmjenu, 2023. godine u BiH ostvareno 370.000 noćenja hrvatskih državljana, dok je u Hrvatskoj ostvareno više od 2,7 milijuna noćenja državljana BiH. Ujedno je Hrvatska jedan od glavnih trgovinski­h partnera BiH koja se, također, redovito uvrštava među najvažnije trgovinske partnere RH. Tako se BiH nalazi na petom mjestu najznačajn­ijih partnera Hrvatskoj s ukupnom robnom razmjenom u 2023. godini od 3,6 milijardi eura, što čini 5,7 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom. BiH je četvrto najznačajn­ije tržište za izvoz hrvatskih proizvoda, na koje je ukupno izvezeno proizvoda u iznosu od 2,3 milijarde eura, što čini 10,1 posto ukupnog izvoza roba RH.

 ?? ?? Međunarodn­i sajam gospodarst­va u Mostaru održava se od 16. do 20. travnja i prilika je za jačanje trgovinski­h veza RH i BiH
Međunarodn­i sajam gospodarst­va u Mostaru održava se od 16. do 20. travnja i prilika je za jačanje trgovinski­h veza RH i BiH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia