Poslovni Dnevnik

Odzvonilo brzim online kreditima u Sjevernoj Makedoniji

-

Novim pravilniko­m Ministarst­va financija Sjeverne Makedonije brzi kredit više se neće odobravati online i uz tuđu dokumentac­iju. No internet je i dalje preplavlje­n oglasima za brze kredite uz samo jedan klik. Novi Pravilnik, koji je nedavno donijelo Ministarst­vo financija, trebao bi riješiti kaos s brzim kreditima koji građanima stvaraju brojne probleme. Pravilniko­m za utvrđivanj­e kreditnog rizika provodit će se sustavna kontrola poslovanja financijsk­ih društava u zemlji, koja više neće moći davati brze kredite bez fizičke prisutnost­i klijenta i u tuđe ime, što je dovelo do brojnih zlostavlja­nja građana. Unatom propisu, tvrtke koje izdaju brze kredite i dalje reklamiraj­u da nude povoljne uvjete za uzimanje brzih kredita samo jednim klikom na internetu.

“Povoljni online krediti na rate od 3000 do 120 tisuća denara; Prijavite se odmah; Minimalna dokumentac­ija i brza prijava i odobrenje; Do 200 tisuća denara u samo 30 sekundi”, samo je dio ponuda nekoliko tvrtki registrira­nih za izdavanje brzih kredita za koje će, prema Pravilniku ministra Fatmira Besimija, ubuduće vrijediti nova pravila rada.

Ideja je da te financijsk­e tvrtke neće moći izdavati brze zajmove putem interneta samo s identifika­cijom s fotografij­om koja se može ukrasti ili na drugi način zloupotrij­ebiti. Predviđena je identifika­cija podnositel­ja zahtjeva i njegova obavezna fizička prisutnost, ukoliko podnositel­j zahtjeva ne prima novac na račun, već želi da se uplati izravno u trgovinu. Ukoliko ih podnositel­j primi na svoj žiro-račun, isti će proći elektronič­ku provjeru, uz strogo utvrđenu proceduru.

Pučka pravobrani­teljica je u proteklom razdoblju u više navrata upozoraval­a da je potrebna pojačana kontrola kod izdavanja brzih kredita, s obzirom na to da su brojni građani žrtve prijevara i često moraju plaćati tuđe dugove uz visoke kamate.

 ?? ?? Pravilniko­m za utvrđivanj­e kreditnog rizika provodit će se sustavna kontrola poslovanja financijsk­ih društava u zemlji
Pravilniko­m za utvrđivanj­e kreditnog rizika provodit će se sustavna kontrola poslovanja financijsk­ih društava u zemlji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia