Poslovni Dnevnik

Prijevare s lažnim poslovima u 2023. skočile više od 1200%

-

Revolut, globalna financijsk­a aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta te više od 400 tisuća u RH objavila je prvi izvještaj o financijsk­om kriminalu i sigurnosti potrošača. Cilj je izvještaja, koji se temelji na opsežnom internom istraživan­ju i analizi podataka, rasvijetli­ti rastuću industriju prijevara na globalnoj razini i pružiti jasna upozorenja u cilju zaštite korisnika.

Prijevare su u 2022. oštetile ljude diljem svijeta za više od trilijun dolara u 2022. godini, prema GASA-i, a Revolutovi pokazuju da je fenomen nastavio rasti u 2023. Lani je Revolutov patentiran­i sustav za otkrivanje prijevara, koji se temelji na strojnom učenju i AI, spriječio potencijal­ne prijevare u iznosu od 550 milijuna eura. Hrvatska je u Europi pritom zauzela tek 27. mjesto prema broju žrtava prijevara na tisuću korisnika.

Prijevare s karticama čine 98% svih slučajeva prijevare, s uobičajeni­m taktikama koje uključuju i pokušaje krađe identiteta, dok su fizičke krađe, iako čine 1% slučajeva prijevare, dovele do 39% svih gubitaka uslijed neovlašten­e prijevare. Prijevare s lažnim poslovima porasle su više od 1200 posto tijekom 2023., ciljajući na mlade pojedince koji traže prilike za zaposlenje, a investicij­ske prijevare za 142% i većina ih je vezana uz kriptovalu­te. Čak 63% prijavljen­ih prijevara čine one pri kupnji, uz manje od 15% ukupno ukradenih sredstava.

Revolut je u borbi s tim prijetnjam­a ostao proaktivan u održavanju koraka ispred dinamičnog trenda prijevara u 2023., ističu iz kompanije navodeći i da će nastaviti redovno ažurirati podatke o financijsk­om kriminalu.

 ?? ?? Revolut, financijsk­a aplikacija s više od 400 tisuća korisnika u Hrvatskoj objavila je prvi izvještaj o financijsk­om kriminalu i sigurnosti potrošača
Revolut, financijsk­a aplikacija s više od 400 tisuća korisnika u Hrvatskoj objavila je prvi izvještaj o financijsk­om kriminalu i sigurnosti potrošača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia