Poslovni Dnevnik

Crna Gora i ove turističke sezone bez brodske linije Bar - Bari

Iako je nekad imala 40 plovila, Barska plovidba danas ima samo četiri teretna broda, a dug kompanije prema državi Crnoj Gori premašuje šest milijuna eura Čuli smo neke najave da će biti pokrenuta linija Bar - Ancona, ali ni to nije sigurno

-

Ni ove turističke sezone sigurno je da se iz Crne Gore do Italije neće moći stići morskom linijom Bar - Bari. Bez trajekta koji povezuje crnogorsku obalu s talijansko­m, Crnogorcim­a se najbliži “prozor u svijet” zatvara.

S druge strane, novinari koji prate poslovanje Barske plovidbe ukazuju da u toj kompaniji ima posla za Specijalno tužiteljst­vo.

Bez brzih rješenja

Građani se već nekoliko godina tek prisjećaju trajekta i žude za pomorskom linijom do susjedne Italije. Koliko je želja jaka na nesvakidaš­nji način pokazao je prošle godine sedamnaest­ogodišnji Emir, koji je u znak protesta zbog ukidanja linije Bar - Bari krenuo s ocem na biciklisti­čko putovanje u Italiju. Danas prepričava taj put, ali i priču koja se prenosila s koljena na koljeno.

“Moj otac uvijek spominje da je njegov otac prije 60 godina išao brodom. Moj djed je bio na tom brodu, a ja sad ne mogu u 21. stoljeću”, rekao je Emir Alković, javlja TVCG, prenosi portal RTCG. Vrijeme je priču posložilo tako da danas Emirov otac ima priliku ponovo otvoriti spomenutu liniju i pokušati oživjeti sjećanja, ali i ispuniti želje. Naime,

Ćazim Alković odnedavno je na čelu upravnog odbora Barske plovidbe. To što ima poziciju ne znači da ima čarobni štapić jer su želje jedno, a mogućnosti drugo. Prema Akoviću, nema prečaca do brzog rješenja.

“Mislim da nije realno da ove sezone imamo brod Bar - Bari. Čuli smo neke najave da će biti pokrenuta linija Bar - Ancona, ali to nije sigurno. Ne mislim da je to tako jednostavn­o. Sezona je doslovno sutra i ne može se sve tako brzo organizira­ti”, rekao je Ćazim Alković.

Dok se traži izlaz, sve treba preispitat­i. Ističe to novinarka Biljana Dabić, koja gotovo dva desetljeća izvještava o radu Barske plovidbe.

Mnogo je tragova ostalo na poslovnom putu te tvrtke. Svjedočenj­e novinara kaže da su neki za ponos, a neki za Specijalu no državno tužiteljst­vo. A kada govorimo o njima, brojke mogu puno reći.

Nužna pomoć države

“Prije nekoliko desetljeća imala je više od 40 teretno-putničkih brodova, a danas imamo samo četiri teretna broda, a dug Barske plovidbe prema državi Crnoj Gori je preko šest milijuna eura. Od 2016. godine do danas nismo imali liniju Bar - Bari- Bar, postojao je povratak preko Dubrovnika, što je svakako bila skuplja opcija, a s druge strane možda za neke neprihvatl­jiva, točnije neprihvatl­jiva kao vid putovanja. Apsolutno u ovom trenutku, nažalost, ne vidim bez pomoći i potpore države da Barska plovidba kupi brod i da taj projekt može ponovno zaživjeti”, rekla je novinarka Biljana Dabić.

Malo je vjerojatno da će državna pomoć uskoro stići jer resorno ministarst­vo izražava spremnost, ali ne pokazuje put. Bez linije Bar - Bari zatvoren je važan prozor u svijet.

“Imate priliku, imate prozor u svijet, treba ga iskoristit­i, samo treba otvoriti prozor i pogledati”, zaključio je pomorac Željko Boljević.

Deklarativ­na podrška

Malo je vjerojatno da će državna pomoć uskoro stići jer resorno ministarst­vo izražava spremnost samo na riječima

 ?? ?? Barska plovidba od 2017. , nema brod kojim bi održavala liniju Bar-Bari, zato je posljednji­h godina surađivala s hrvatskom Jadrolinij­om
Barska plovidba od 2017. , nema brod kojim bi održavala liniju Bar-Bari, zato je posljednji­h godina surađivala s hrvatskom Jadrolinij­om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia