Poslovni Dnevnik

I kod odojaka dominira uvoz

-

njima se u ovom trenutku ne isplati toviti tako skupe odojke oko 150 dana, koliko traje tovni ciklus svinje dok ne dođe do 110 odnosno 115 kilograma, kada bude spremna za prodaju”, objašnjava. Galetin ističe kako to nije samo zbog skupe stočne hrane, već prije svega zbog vrlo visoke cijene odojaka.

“Imamo situaciju da kada su poskupjeli odojci, gdje cijena ide i do 1000 dinara po kilogramu, u isto vrijeme tovljene svinje su pale sa 300 na nekih 230 ili 220 dinara po kilogramu u prosjeku”, naglašava. Kad se primijeni jednostavn­a matematika, vidi se da nije isplativo, kaže Galetin.

Kaže da drugi aspekt čine oni koji imaju vlastiti svinjac.

Srbija većinom uvozi odojke, tim više što je početkom prošle godine ukinuta carina na uvoz

posto

“U takvim tržišnim okolnostim­a isplativij­e im je prodati mladu svinju, što je sa stanovišta nekog općeg interesa apsolutno neracional­no. No, to im je puno isplativij­e nego toviti ih, tim više što je Uskrs i završava post, a odojci će poskupjeti”, objašnjava naš sugovornik.

Dodaje kako ova situacija nije neuobičaje­na, ali da je sada jako velika razlika između cijena odojaka i tovnih svinja.

Genetski potencijal

“Inače, odojke također uvozimo, tim više što je početkom prošle godine ukinuta carina na uvoz odojaka. No, sada imamo ovu nezahvalnu situaciju umjesto da uvoz odojaka unaprijedi naš genetski potencijal, što je trebao biti cilj”, ističe Galetin. Najveći problem srpskog stočarstva je što gubimo taj genetski potencijal, naglašava.

“Najbolje bi bilo da uzgajamo genetski kvalitetnu pasminu svinja, goveda i ostalog, a ne da ih uvozimo gotove kao takve i tovimo ih ovdje kod nas. To je logika koja dugoročno ne može donijeti ništa dobro, ali će sigurno nanijeti štetu”, kaže Galetin.

Uzgajivač stoke Zoran Milićević kaže za Danas da se kao uzgajivači uvijek trude imati realne cijene, kako za njih tako i za potrošače. Zbog svakog ovakvog poremećaja na tržištu ispaštamo i mi proizvođač­i, ali i kupci, pa je zato upotreba svinjskog mesa kod nas drastično smanjena, ističe.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia