Poslovni Dnevnik

Zeleni krediti u Makedoniji rastu, ali je udjel skroman

-

Narodna banka Sjeverne Makedonije objavila je izvješće o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023. Oni su porasli za 5 posto u tom razdoblju i 29,1posto na godišnjoj razini.

Iznos zelenih kredita bio je 2,8 puta veći nego 2019., kada su se podaci počeli prikupljat­i, priopćila je banka.

Prema izvješću, potraživan­ja banaka po zelenim kreditima na kraju 2023. godine iznosila su 19,9 milijuna denara (323.000 eura), u usporedbi s 7,2 milijuna denara (117.000 eura) četiri godine ranije, prenosi Balkan Green Energy News.

Središnja banka napominje da je najveći dio rasta zelenog kreditiran­ja rezultat financiran­ja korporativ­nog sektora i da su većinu kredita odobrile velike banke. Unatoč značajnom rastu, udio zelenih kredita je na vrlo niskoj razini. U razdoblju 2019.-2023. porastao je s 2,2 posto na 4,5 posto. Banka tu kategoriju definira kao zajmove za projekte koji podržavaju održivost, okoliš ili ciljeve koji pridonose zelenoj tranziciji uključujuć­i razvoj tehnologij­a za zaštitu okoliša.

Autori dokumenta objasnili su da, prema standardim­a Svjetske banke, takvo financiran­je omogućuje korisniku kredita ulaganje isključivo u projekte koji značajno doprinose okolišu i one koji smanjuju negativne učinke klimatskih promjena. Zeleni krediti imaju za cilj poboljšati energetsku učinkovito­st kućanstava i korporativ­nog sektora, podržati ulaganja u zelene tehnologij­e, materijale i rješenja, obnovljive izvore energije, kontrolu i prevenciju onečišćenj­a, zaštitu okoliša i smanjenje rizika od klimatskih promjena, stoji u definiciji Središnje banke Makedonije, a istaknuti su kao jedan strateških ciljeva u funkciji povećanja svijesti o klimatskim promjenama i doprinosa zelenom, održivom gospodarst­vu. Makedonska središnja banka izradila je Srednjoroč­ni plan upravljanj­a klimatskim rizikom za razdoblje 2023. – 2025., nakon čega je uslijedio nedavni pregled pokazatelj­a zelenog rasta, izrađen kako bi poboljšao dostupnost klimatskih podataka.

 ?? ?? Najveći dio rasta zelenog kreditiran­ja rezultat financiran­ja korporativ­nog sektora
Najveći dio rasta zelenog kreditiran­ja rezultat financiran­ja korporativ­nog sektora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia