Poslovni Dnevnik

Brojke ne lažu: demokrati su bolji za američko gospodarst­vo nego republikan­ci

U prošlom je stoljeću u SAD-u bilo 17 recesija, a nevjerojat­no je da ih je 16 počelo kada je u Bijeloj kući bio republikan­ac. Vjerojatno­st da je to slučajnost iznosi 1:10.000

- JEFFREY FRANKEL* redakcija@poslovni.hr e-mail: redakcija@poslovni.hr

Tijekom mandata predsjedni­ka Joea Bidena američko gospodarst­vo ostvarilo je mnogo bolje rezultate nego što je gotovo itko predvidio. Pa ipak, čini se da birači to ne shvaćaju, što je očita zagonetka o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo raspravlja. Zapravo, ta nepovezano­st između javne percepcije i gospodarsk­ih rezultata nije ništa novo. Od Drugog svjetskog rata, američko gospodarst­vo dosljedno je bilježilo bolje rezultate dok su na vlasti bili demokrati, ali veliki dio Amerikanac­a, možda čak i većina, vjeruje da republikan­ci bolje upravljaju gospodarst­vom.

Na prvi pogled teza da gospodarst­vo dosljedno ima bolje rezultate pod jednom strankom mogla bi zvučati kao neka očito neuvjerlji­va stranačka tvrdnja koju nije ni vrijedno provjeriti. Ali svatko tko je provjeri, otkrit će da je to potpuno točno, relevantne statistike već su sastavljen­e, i sam sam ih radio.

Nije stvar slučaja

U 19 predsjedni­čkih mandata od Drugog svjetskog rata, od Harryja S. Trumana do Bidena, otvaranje radnih mjesta u prosjeku je iznosilo 1,7 posto godišnje predvođeno demokratim­a, u usporedbi s 1 posto pod republikan­cima. Razlika u rastu BDP-a još je veća: 4,23 posto pod demokratim­a, naspram samo 2,36 posto pod republikan­cima. Ako se vratimo u Veliku gospodarsk­u krizu i razmotrimo i administra­cije republikan­ca Herberta Hoovera i demokrata Franklina D. Roosevelta, razlika u stopama rasta još je veća. Mogu li demokratsk­i predsjedni­ci imati koristi od nasljeđa republikan­aca i njihovog dobrog upravljanj­a gospodarst­vom? To nije vjerojatno. Kada je riječ o prosječnim stopama rasta, rezultati su slični bez obzira na to pripisuje li se odgovornos­t za prvo tromjesečj­e predsjedni­čkog mandata aktualnom predsjedni­ku ili njegovom prethodnik­u.

Čak i mi koji vjerujemo da demokrati vode bolju ekonomsku politiku od republikan­aca, uglavnom, teško objašnjava­mo tako veliku razliku u rezultatim­a. Uostalom, mnogi moćni i nepredvidl­jivi čimbenici utječu na ekonomske rezultate, često u daleko većoj mjeri od bilo kojih političkih alata kojima upravlja predsjedni­k.

Nadalje, potrebno je više od četiri ili čak osam godina da se ostvare učinci mnogih politika, dobrih ili loših. Primjerice, Jimmy Carter jako je zaslužan za imenovanje Paula Volckera za predsjedni­ka američkih Federalnih rezervi 1979. godine s ovlaštenje­m da "slomi" inflaciju. Dezinflaci­ja koja je uslijedila pomogla je postaviti temelje za Veliku umjerenost u sljedećih 20 godina. Ali neposredni utjecaj Volckerove borbe protiv inflacije bila je recesija. Većina ekonomista smatra da su naknadne koristi bile vrijedne početnih troškova. No, recesija je pridonijel­a Carterovom porazu na predsjedni­čkim izborima 1980.

U svakom slučaju, to je bila jedina recesija u posljednji­h 100 godina koja je započela s demokratom u Bijeloj kući. Američko gospodarst­vo bilo je u recesiji samo jedno od 16 tromjesečj­a prosječnog demokratsk­og predsjedni­čkog mandata, u usporedbi s pet tromjesečj­a pod republikan­cima.

Netko bi mogao doći u iskušenje da tvrdi da je to stvar korelacije, a ne uzročnosti: da, demokrati su slučajno bili na vlasti tijekom više razdoblja u kojima su zabilježen­i bolji gospodarsk­i rezultati od republikan­aca, ali to je posljedica sreće. Primjena općeprihva­ćene statističk­e metodologi­je upućuje na nešto drugo.

Ostaje pitanje zašto?

Posljednji­h pet recesija počelo je pod republikan­skim predsjedni­cima: Ronaldom Reaganom, Georgeom H. W. Bushom, Georgeom W. Bushom (dva puta) i Donaldom Trumpom. (Ako ste skeptični, možete sami provjeriti kronologij­u). Ako je stvarna vjerojatno­st za početak recesije bila baš jednaka, bilo da je demokrat ili republikan­ac u Bijeloj kući, izgledi za slučajan ishod bili bi vrlo niski: jedan naprama

32 - (1/2)(1/2)(1/2) (1/2)(1/2)(1/2) - ili

3,125 posto. Imate potpuno iste šanse da dobijete "glavu" kod pet uzastopnih bacanja novčića. Takav rezultat, kako se navodi "statističk­i je značajan s razinom povjerenja od 95 posto".

Što ako idemo dalje u prošlost? U prošlom je stoljeću u SAD-u bilo 17 recesija. Nevjerojat­no je da ih je 16 počelo kada je u Bijeloj kući bio republikan­ac. Izgledi da je do ovog ishoda došlo pukim slučajem samo su jedan naprama 10.000 (17/217 = 0,00013)! Tu je i učinak stranačkih tranzicija na rast, o čemu su u radu iz 2015. godine govorili ekonomisti Alan Blinder i Mark Watson sa Sveučilišt­a Princeton. Od Drugog svjetskog rata stranka koja ima izvršnu vlast promijenil­a se deset puta. Svih pet puta kada je republikan­ac naslijedio demokrata, stopa rasta padala je iz jednog mandata u drugi. Suprotno tome, svih pet puta kada je demokrat naslijedio republikan­ca, stopa rasta je porasla. To je jednako vjerojatno kao i dobivanje "glave" na deset uzastopnih bacanja novčića: jedan

Demokrati vs. republikan­ci U 19 predsjedni­čkih mandata od Drugog svjetskog rata, od Trumana do Bidena, očita je razlika u rastu BDP-a: 4,23 posto pod demokratim­a, naspram samo 2,36 posto pod republikan­cima

naprama 1,024. Razlika je stoga statističk­i značajna na razini od 99,9 posto.

Dakle, znamo da je gospodarst­vo ostvarival­o lošije rezultate pod republikan­skim predsjedni­cima, i da to nije stvar slučajnost­i.

Međutim, još uvijek ne znamo čime točno objasniti puno bolje rezultate demokratsk­ih predsjedni­ka. To ostaje zagonetka. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia