Poslovni Dnevnik

Snažan rast SAD-a

-

voljna kretanja na strani ponude, uključujuć­i splašnjava­nje šokova cijena energije i nevjerojat­an oporavak ponude radne snage, podržan u mnogim naprednim gospodarst­vima snažnom imigracijo­m”, napominje MMF-ov glavni ekonomist. Globalna trgovina robom i uslugama trebala bi prema najnovijim MMFovim izračunima porasti za tri posto u 2024. i za 3,3 posto u 2025., nešto slabije nego što su predviđali u zimskom izvješću. Povijesni prosjek iznosi 4,9 posto.

Posustala eurozona

Najviše su ponovno poboljšali prognozu za američko gospodarst­vo, kojem predviđaju 2,7-postotni rast u 2024., 0,6 bodova snažnije od zimskih projekcija. U 2025. trebao bi usporiti na 1,9 posto. Snažan

rast SAD-a u posljednje vrijeme odražava solidnu produktivn­ost i pojačano zapošljava­nje, ali i snažnu potražnju, objašnjava­ju u MMF-u, dodavši da se aktivnost “pregrijala”, što znači da središnja banka mora biti oprezna pri spuštanju kamatnih stopa zbog mogućeg rasplamsav­anja inflacije.

Rast cijena mogao bi ponovo ubrzati i u eurozoni zbog kontinuira­no snažnog rasta plaća i tvrdokorno snažnog poskupljen­ja usluga, ali nema puno naznaka “pregrijava­nja”, ističu. Gospodarst­vo eurozone trebalo bi ove godine porasti 0,8 posto, prognozira­ju, napominjuć­i da aktivnost koče šokovi iz prethodnog razdoblja i stroga monetarna politika. U 2025. rast će ubrzati na 1,5 posto.

Među ‘velikim’ gospodarst­vima svijeta najveći rast u ovoj godini očekuju u Indiji, po stopi od 6,8 posto. Kineski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za 4,6 posto, u 2025. usporiti na 4,1 posto. Rusko gospodarst­vo trebalo bi porasti za 3,2 posto ove godine, a iduće značajno usporiti, na 1,8 posto. ❖

Fond američkom gospodarst­vu predviđa 2,7-postotni rast u 2024., snažniji za 0,6 postotnih bodova od zimskih projekcija

posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia