Poslovni Dnevnik

U dvije godine A1 podigao cijene usluga gotovo 16 posto

-

A1 Hrvatska prvi je telekom operator koji je temeljem indeksne klauzule podigao cijene svojih usluga u ovoj godini. Naime, jučer je većina korisnika dobila obavijest o novim cijenama koje će biti više 6,9 posto počevši s 1. lipnja. Prvi uvećani računi stići će u srpnju.

Podsjetimo, telekom operatori koji posluju u RH ishodovali su lani mogućnost da temeljem inflacijsk­e klauzule jednom godišnje smiju automatski podići cijene usluga. Indeksnu klauzulu uvrstili su u opće uvjete poslovanja te im na putu povećavanj­a cijena ne stoji nikaprepre­ka. Pritom se ravnaju po službenoj prošlogodi­šnjoj državnoj inflaciji koju objavljuje DZS. Ove je godine iznosila 8%. To u praksi znači da svi koji imaju pretplatu i posebice ugovore na godinu ili dvije, u takvom slučaju podizanja cijena, nemaju prava raskinuti ugovore bez plaćanja penala. Naime, prije negoli su telekom operatori uveli indeksnu klauzulu svako povećanje cijena pratila je i mogućnost da pretplatni­ci, ako je cijena za njih nepovoljni­ja, imaju pravo bez penala raskinuti ugovore. No, kada se cijene dižu temeljem inflacijsk­e klauzule tada tog prava više nema. Dakle, svi A1 korisnici za lipanj će dobiti uvećane cijene usluga.

Podsjetimo, i lani je A1 prvi temeljem inflacijsk­e klauzule prvi, s 1. srpnja, podigao cijene, i u najvećem postotku jer je stopa uvećanja iznosila 8,5%. Nakon njih od 1. kolovoza, cijene je podigao Telemach i to za 8,3%, dok je Hrvatski Telekom bio zadnji i s najmanjim poskupljen­jem svojih usluga - 1. listopada povisio ih je za 5%. U slučaju A1 Hrvatska, u dvije godine cijene usluga narasle su gotovo 16%.

 ?? ?? Nakon lanjskih 8,5 posto, drugi najjači telekom operator ove godine na temelju inflacijsk­e klauzule poskupljuj­e 6,9 posto
Nakon lanjskih 8,5 posto, drugi najjači telekom operator ove godine na temelju inflacijsk­e klauzule poskupljuj­e 6,9 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia