Poslovni Dnevnik

Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare

-

Ponuda švicarske tvrtke 8B Capital za zakup nikšićke Željezare odbijena je odlukom komisije. Komisija je sastavljen­a od predstavni­ka Elektropri­vrede (EPCG), Željezare i resornog ministarst­va, a na čelu je Miro Vračar iz EPCG.

Zastupnik spomenute švicarske tvrtke Igor Šamiz priložio je ovjerenu ispravu u kojoj navodi da jamči isplatu od 150.000 eura ukoliko 8B Capital pobijedi na natječaju, prenosi Pobjeda.

U ponudi stoji i da investitor u prvih šest mjeseci planira ukupnu investicij­u od pet milijuna eura.

Povjerenst­vo je nakon uvida u dokumentac­iju objavilo konačnu odluku.

Vračar je rekao da je ponuda bila nezadovolj­avajuća i da švicarska tvrtka nije dostavila tražena bankovna jamstva.

Vračar je rekao da će EPCG nastaviti tražiti partnera za Željezaru i da će uskoro svim zainteresi­ranim partnerima ponuditi predugovor.

“Nakon toga svi zainteresi­rani mogu se prijaviti za pregovarač­ki postupak gdje ćemo vjerojatno ponuditi prijedlog ugovora o zakupu i takav prijedlog ponuditi svim zainteresi­ranima, rekao je Vračar. Ugovornom ponudom će biti definirani svi detalji koji će biti predmet zakupa”, rekao je Vračar.

Prema njegovim riječima, za Željezaru su se zanimale brojne tvrtke, ali se nisu javile na javni poziv, pa očekuje da će se uključiti u pregovarač­ki proces.

Na prvi poziv za zakup željezare stigle su tri prijave - od švicarske kompanije 8B Capital S.A., konzorcija koji čine nikšićka kompanija Nexan Miodrag Daka Davidović, kineske Universal Energy i češke Energy & Industrial Management Advisory Services, te švedskog konzorcija. Kvalitet Bygg - Uber Nordic. Dva konzorcija tada su isključena iz nadmetanja za Željezaru jer su ti potencijal­ni investitor­i tražili određene uvjete koje nije bilo moguće ispuniti, pa je u igri ostala samo švicarska tvrtka s kojom su razgovori nastavljen­i, ali ni ta ponuda nije prihvaćena zbog tehničkih nedostatke.

 ?? ?? EPCG će nastaviti tražiti partnera za Željezaru i uskoro će svim zainteresi­ranim partnerima ponuditi predugovor
EPCG će nastaviti tražiti partnera za Željezaru i uskoro će svim zainteresi­ranim partnerima ponuditi predugovor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia