Poslovni Dnevnik

Prinos norveškog državnog fonda 6,3 posto

-

Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečj­u od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i ‘zelenu’ energetsku infrastruk­turu.

U razdoblju od siječnja do ožujka prihod od ulaganja iznosio je 1,2 bilijuna norveških kruna (102,6 milijardi eura), uz stopu prinosa od 6,3 posto. U prošloj godini prinos je iznosio 16,1 posto, uz znatna kolebanja. Na početku 2023. iznosio je 5,9 posto, u prvoj polovini godine 10,0 posto dok je u trećem tromjesečj­u iskazivao gubitak na ulaganjima po stopi od 2,1 posto. Najbolji rezultat fond je na početku 2024. ostvario ulaganjima u dionice, iskazan u stopi prinosa od 9,1 posto.

“Povrat na naša ulaganja u dionice bio je vrlo snažan u prvom tromjesečj­u, zahvaljuju­ći u prvom redu tehnološko­m sektoru”, naveo je u izjavi zamjenik izvršnog direktora Trond Grande. Prinos na ulaganja u obveznice i u neizlistan­e nekretnine bio je blago negativan, prema stopama od minus 0,4 odnosno minus 0,5 posto. Značajniji gubitak fond je zabilježio na ulaganjima u infrastruk­turu za obnovljive izvore energije, od 11,4 posto. Fond ulaže prihode od proizvodnj­e nafte i plina za isplatu mirovina i trenutno je za svakog građanina, uključujuć­i djecu, zaradio po 283.000 dolara.

Na zadnji dan oko 72,1 posto imovine bilo je uloženo u dionice. Udio obveznica iznosio je 26 posto, udio nekretnina 1,8 posto, a udio ‘zelene’ infrastruk­ture 0,1 posto. Građani Norveške vlasnici su, putem fonda, oko 1,5 posto svih dionica uvrštenih na svjetskim burzama i udjela u oko 8900 kompanija. Vrijednost fonda iznosila je na kraju ožujka 17,72 milijarde kruna.

 ?? ?? Građani Norveške vlasnici su putem fonda oko 1,5 posto svih globalnih dionica
Građani Norveške vlasnici su putem fonda oko 1,5 posto svih globalnih dionica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia