Večernji list BiH

BiH u završnici igra protiv favorita – Rumunjske i Hrvatske

Kvalifikac­ije rukometaši­ca za Europsko prvenstvo

- Dušan Musa

Kvalifikac­ije rukometaši­ca za Europsko prvenstvo koje će se igrati u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj od 28. studenoga do 15. prosinca ove godine ulaze u završnu fazu. Pred reprezenta­cijom Bosne i Hercegovin­e još su dvije kvalifikac­ijske utakmice - protiv Rumunjske 4. travnja u Cazinu, peto kolo, te Hrvatske 7. travnja u Zagrebu, šesto kolo.

Za utakmice protiv favorita Adnan Bašić, izbornik naše reprezenta­cije, objavio je širi popis od čak 33 imena. Zanimljivo, među pozvanima, uz glavninu iz domaće lige, i devet je igračica koje igraju u inozemstvu, točnije u sedam država – Rumunjskoj, Srbiji, Grčkoj, Španjolsko­j, Njemačkoj, Francuskoj i Sjevernoj Makedoniji.

S obzirom na to da je okupljanje reprezenta­tivki zakazano za 1. travnja, za očekivati je da izbornik Bašić ovih dana objavi skraćeni popis s imenima igračica na koje će računati za predstojeć­e dvije utakmice.

Naša reprezenta­cija nema više nikakvih izgleda za plasman na Europsko prvenstvo, u protekla četiri kola pretrpjela je četiri poraza. Prilika za osvajanje prvih bodova uopće u kvalifikac­ijama propuštena je protiv Grčke, od koje je bh. vrsta kao domaćin u Cazinu izgubila s 22:24, a zatim i u Grčkoj - 23:27.

Podsjećamo, posljednju pobjedu bh. vrsta izborila je upravo protiv Grčke 22. studenoga 2022. godine, bilo je 22:21. Međutim, bila je to utakmica pretkvalif­ikacija. Ni ta pobjeda nije bila dovoljna jer su Grkinje zahvaljuju­ći boljem omjeru u dvjema utakmicama izborile plasman u drugi krug.

Kad je riječ o ženskoj rukometnoj reprezenta­ciji, mora se biti objektivan i reći da je već i nastup u kvalifikac­ijama uspjeh, a evo i zašto.

Punih dvanaest godina BiH uopće nije imala žensku seniorsku rukometnu vrstu, s vremena na vrijeme okupile bi se kadetkinje i juniorke i tako je to teklo gotovo desetljeće i pol.

Ono što se maksimalno moglo očekivati bila je jedna pobjeda protiv Grkinja, koju ovoga puta nisu uspjele izboriti, premda su na objema utakmicama i u Cazinu i u Grčkoj imale priliku. Međutim, upravo na tim utakmicama vidio se nedostatak kontinuite­ta, što je rezultiral­o neiskorišt­enim zicerima i dekoncentr­acijom kada se rezultat “lomi”.

Ako je suditi po komentarim­a na društvenim mrežama poslije četiri odigrane kvalifikac­ijske utakmice, očito su i rukometni “fanovi” svjesni realnosti, a ona je da se reprezenta­cija ne stvara kroz jedan ili dva kvalifikac­ijska ciklusa, nego višegodišn­jim sustavnim radom.

Upravo to pokušava sadašnji saziv Upravnog odbora RS BiH kroz nastupe kadetkinja i juniorki, na natjecanji­ma pod “kapom” Europske rukometne federacije.

No, vratimo se aktualnim kvalifikac­ijama. Na predstojeć­im dvjema utakmicama protiv favorizira­nih Rumunjske i Hrvatske, naša reprezenta­cija mora igrati za što bolji dojam, a to podrazumij­eva bolje igre od prvih protiv tih dviju reprezenta­cija. Podsjećamo, bh. vrsta je u prvom kolu od Rumunjske izgubila s 18:49, odnosno s 31 gol razlike. Protiv Hrvatske u Cazinu bilo je bolje unatoč porazu od 17:31. Sljedeći protivnik bh. vrste Rumunjska u trećem i četvrtom kolu nadigrala je Hrvatsku s 25:23 u gostima te 26:24 doma i tako osigurala prvo mjesto. Uglavnom, uoči završnih kvalifikac­ijskih utakmica u skupini 1 poredak je sljedeći: 1. Rumunjska 8, 2. Hrvatska 4, 3. Grčka 4,

4. BiH 0 bodova.

Punih dvanaest godina BiH nije imala žensku seniorsku rukometnu vrstu, s vremena na vrijeme okupile bi se kadetkinje i juniorke

 ?? ?? S OBZIROM NA TO
S OBZIROM NA TO

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia