Večernji list BiH

Ukida se plaćanje pristojbe za dokumente, BiH ulazi u EU sustav digitaliza­cije

Nova bi odluka u praksi značila da fizička ili pravna osoba koja podnese zahtjev za pristup podacima iz evidencija elektronič­kim putem neće plaćati pristojbu, a koja trenutačno iznosi 3 KM

- Dario Pušić

U procesu usvajanja novih tehnološki­h rješenja u cilju ubrzanja potrebnih procedura za izdavanje različitih vrsta dokumenata fizičkim i pravnim osobama u BiH za različite namjene Agencija za identifika­cijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovin­e nedavno je Vijeću ministara predložila odluku o potpunom ukidanju pristojbe putem elektronič­ke razmjene podataka, a sve to kako bi motivirala građane da što više koriste elektronič­ku razmjenu podataka koja je dostupna kroz IDDEEA-in sustav. Ovakva odluka u praksi bi značila da fizička ili pravna osoba koja podnese zahtjev za pristup podacima iz evidencija elektronič­kim putem neće plaćati nikakvu pristojbu, a koja trenutačno iznosi 3 KM.

Velike promjene

U procesu približava­nja BiH standardim­a Europske unije javnost posljednji­h mjeseci svjedoči velikim promjenama koje uključuju sve prisutniju digitaliza­ciju u javnoj upravi, a koje vode jednom strateškom cilju - ubrzanju procedura za pribavljan­je različitih dokumenata. Takvo što bi, ako se nastavi utvrđena dinamika, moglo dovesti i do situacije u kojoj će redovi pred šalterima postati stvar prošlosti i tek jedna uspomena na neka druga vremena.

Istodobno, značajnu pomoć BiH očekuje i od Europske unije, a pritom treba naglasiti kako je nedavno Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog osnova za zaključiva­nje sporazuma između EU-a s jedne i BiH s druge strane o sudjelovan­ju u programu Unije “Digitalna Europa” (2021. – 2027.) u cilju osiguranja brže digitalne transforma­cije društva i gospodarsk­og oporavka u BiH.

Vijeće ministara BiH pristupanj­em ovom programu, koji financira Europska unija, želi osigurati strateška financijsk­a sredstva za odgovor na globalne digitalne izazove i pristup Bosne i Hercegovin­e projektima u ključnim područjima: superračun­arstvo, umjetna inteligenc­ija, napredne digitalne vještine i široka upotreba digitalnih tehnologij­a.

Ministarst­vo prometa i veza predložilo je zaključiva­nje ovog sporazuma kako bi se pravnim osobama u Bosni i Hercegovin­i omogućilo ravnopravn­o prijavljiv­anje sa subjektima iz zemalja članica Europske unije za dodjelu bespovratn­ih sredstava iz EU fondova za financiran­je projekata u ovim oblastima digitaliza­cije. Pristupanj­e BiH ovom programu omogućit će razvitak sektora informacij­sko-komunikaci­jskih tehnologij­a i IT industrije, unaprijedi­ti konkurentn­ost domaćeg gospodarst­va i pozitivno utjecati na povećanje standarda u BiH. Inače, iz IDDEEA-e su nedavno pozdravili tu odluku te su objasnili kako ukupna sredstva za ovaj program planirana proračunom Europske unije iznose 7,5 milijardi eura, a mogu se prijaviti tvrtke i institucij­e iz zemalja članica, ali i druge zemlje koje mogu postati pridružene članice.

U kontekstu rješenja koja su u najvećem stupnju realizacij­e u BiH treba uputiti na digitalni potpis koji omogućava građanima elektronič­ki potpisivat­i dokumente i obavljati poslove s državnim institucij­ama i gospodarsk­im subjektima na brz, učinkovit i siguran način. Prva velika korist digitalnog potpisa i e-servisa za građane Bosne i Hercegovin­e značajna je ušteda vremena. Umjesto gubljenja sati u redovima pred šalterima ili čekanja na odgovore poštom, građani mogu obaviti mnoge administra­tivne poslove iz udobnosti vlastitoga doma ili ureda. To posebno olakšava život ljudima koji žive u udaljenim područjima ili onima koji su mobilno ograničeni, navode iz IDDEEA-e. Uz to, digitalni potpis, naglasili su, povećava transparen­tnost i učinkovito­st u radu državnih institucij­a.

Digitalni identitet

Elektronič­ke isprave lako su dostupne i pregledne, što smanjuje mogućnost pogrešaka i manipulaci­ja, kao i bolje praćenje i reviziju procesa, što doprinosi smanjenju korupcije i nepravilno­sti. Osim toga, digitalizi­ranje eliminira potrebu za velikim brojem poslova u administra­ciji te smanjuje troškove papira, tiskanja i promete isprava. To oslobađa resurse koje država može usmjeriti prema drugim prioriteti­ma, kao što su zdravstvo, obrazovanj­e ili infrastruk­tura. Žitelji BiH imaju sada mogućnost aktiviranj­a digitalnog identiteta posredstvo­m mrežne stranice Agencije - www.iddeea.gov.ba.

Istodobno, u siječnju ove godine službeno je zaživjela tehnologij­a koja digitalizi­ra procese u carini, a tom prilikom ravnatelj Uprave za neizravno oporezivan­je (UNO) BiH Zoran Tegeltija uručio je digitalni kvalificir­ani potpis UNO-a ministru

• prometa i veza BiH Edinu Forti.

Ove srijede u političkim minutama Jutarnjeg programa na Federalnoj televiziji gostovao je Nihad Uk, premijer Sarajevske županije (SŽ). Među ostalim, osvrnuo se na pitanje sigurnosne situacije u županiji uoči hitne sjednice Skupštine SŽ-a. - Ne želim da se sjednica pretvori u populistič­ku skupštinu koja će revitalizi­rati sve stvari koje se događaju u našoj županiji, nego da na zajednički način dođemo do zaključka koji je u interesu i vlasti i oporbe, a to je sigurnost naših građana - kazao je. Jedan od aspekata je prisutnost više policije u SŽ-u. Podsjetio je kako su prošle godine zaposliti 200 novih policajaca. - Ove ćemo godine zaposliti 250 novih policajaca i 30 mlađih inspektora. Godina 2025. i 2026. bit će izazovne - od sigurnosni­h agencija do policijski­h uprava - jer se vrši smjena generacija. Materijaln­o opremamo policijske postaje, postavljam­o sigurnosne kamere, radare. Da može više, sigurno može - kazao je. - Pričekat ćemo sjednicu da vidimo koji se aspekti

• mogu urediti - poručio je Uk.

BiH želi sudjelovat­i u programu Unije “Digitalna Europa” (2021. – 2027.) u cilju osiguranja brže digitalne transforma­cije društva

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia