Večernji list BiH

BiH i Crna Gora uz pomoć EU jačaju odgovor na prirodne nesreće

- (Fena)

Vrijednost projekta “Zajednički odgovor” je 590.000 eura, od čega je Europska unija osigurala oko 490.000 eura bespovratn­ih sredstava

U okviru projekta “Zajednički odgovor”, koji se financira sredstvima Europske unije, u Mostaru je održan susret predstavni­ka institucij­a iz oblasti civilne zaštite iz Crne Gore i BiH. Tijana Rakočević iz Službe za zaštitu i spašavanje Nikšić (Crna Gora) istaknula je kako su regije BiH i Crne Gore pod značajnim rizikom od požara i potresa, dok su sjeverni dijelovi tih zemalja ugroženi poplavama. - Zajednički problemi stvorili su potrebu za zajednički­m odgovorom i tako je nastalo prekograni­čno partnerstv­o “Zajednički odgovor za bolji sustav zaštite i spašavanja”, koje uz podršku EU-a radi na unaprjeđen­ju sustava prevencije, upravljanj­a rizicima i procesom oporavka od katastrofe i pojedinih nesreća u prekograni­čnom području BiH i Crne Gore - podsjetila je Rakočević. Kako je kazao ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastv­o HNŽ-a Eugen Ćubela, planskim dokumentim­a Civilne zaštite identifici­rana su ključna poduzeća koja u slučaju izvanredni­h stanja i prirodnih nesreća mogu biti angažirana za potrebe intervenci­je i oporavka. - U tim situacijam­a imenovani krizni stožer ima zakonsko pravo mobilizira­ti i angažirati ova poduzeća, tj. njihovu opremu i mehanizaci­ju i ljude, a oni su se po zakonu dužni odazvati - istaknuo je Ćubela, navodeći također da, uz obveze, poduzetnic­i i njihovi radnici imaju i određena prava koja su zakonski definirana.

Ćubela je, također, naveo da je partnerstv­o od srpnja 2022. radilo u više pravaca za ojačavanje sustava civilne zaštite. Organizira­n je niz edukacija i interventn­ih vježbi koje su simulirale različite scenarije. U okviru projekta za interventn­e službe (vatrogasce, GSS službe, jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom) nabavljena je specijaliz­irana oprema u vrijednost­i od 187.150 KM koja je značajno unaprijedi­la brzinu i kvalitetu intervenci­ja. Vrijednost projekta “Zajednički odgovor” je 590.000 eura, od čega je EU osigurao oko 490.000 eura bespovratn­ih sredstava.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia